Bezárták az óvodát a járvány miatt, de jött a polgármester avatni, ezért berendelték a gyerekeket

Jó kis komcsi hagyományok szerint zavarták le az ünnepséget, csak egy dologról feledkeztek meg: a járvány miatt az intézményt nem szabadott volna használni.

Hirdetés

Van itt Kelet-Közép-Európában, és persze főleg Romániában egy fantasztikus hagyomány, amelyről több mint három évtizeddel a kommunizmus után, de még egy világjárvány idején sem lehet lemondani:

ha valamit fel kell avatni, akkor az csak a helyi atyaúristenek a jelenlétében történhet meg,

s a rendezvény csak úgy lehet kerek, ha a méltóságosokat egy kis ünnepi műsorral is megajándékozzák, lehetőleg gyerekek. Így történt ez pénteken Focșaniban is, ahol épp egy felújított óvoda átadása alkalmával szerveztek egy ilyen kaliberű rendezvényt, de nem akárhogy: behívták a gyerekeket is, hogy szórakoztassák a polgármestert és a tanácsosokat egy kis kultúrműsorral –

mindezt úgy, hogy az intézményben fel volt függesztve a jelenléti oktatás

a sok fertőzéses eset miatt. A díszvendégek persze maszkot sem viseletek, hogy jobban lássa mindenki, tetszik nekik a műsor.

Aztán végül a papok meg is szentelték az óvodát, hátha nem lesz baj ebből az egészből, de a közegészségügyi hatóság máris vizsgálatot indított az ügyben, miután kiderült, ez az egész nyilván meg sem történhetett volna törvényes keretek közt.

Hirdetés