Heti mérleg: az elhunytak 85 százaléka, az új fertőzöttek 55 százaléka nem volt beoltva

Közben a napi esetszám immár harmadszor lépi túl a 30 ezres küszöböt, de jövő héten újabb negatív rekordokra is számíthatunk.

Hirdetés

Érdemes figyelni az Országos Közegészségügyi Hatóság heti összesítéseit a járványhelyzetről, mivel viszonylag pontos képet mutatnak arról, hogyan is állunk hivatalosan koronavírus elleni küzdelemmel. A legfrissebb adatok szerint január 17. és 23. között

  • a fertőzöttek 55 százaléka nem volt beoltva;
  • a koronavírusos elhunytak 85,7 százalékának nem kapott semmilyen vakcinát;
  • az elhunytak 93 százaléka más betegségekkel is küzdött.

Külön érdemes kiemelni, hogy a pozitív tesztet produkáló beoltottak több mint fele azonnal oltakozás után, vagy több mint hat hónappal az utolsó dózis után fertőződtek meg.
Az említett időszakban regisztrált új fertőzöttek 38 százalékát Bukarestben, Temes, Kolozs, Bihar és Konstanca megyében írták össze.

A napi esetszám egyébként immár harmadik napja 30 ezer fölött jár: a kommunikációs csoport pénteki közleménye 31 724 új betegről számolt be. Ugyanakkor 60 halálesetről is tudunk, melyeket összefüggésbe hoztak a koronavírussal, ezek közül egyet korábbról írtak be a friss összesítésbe.

Ismét több mint 500 fertőzöttel többen vannak kórházban, mint egy nappal korábban, így az állandó orvosi felügyeletre szoruló betegek száma már 8370, közülük 773-an intenzív terápiás kezelésre szorulnak (646-an nincsenek beoltva).

Hirdetés

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, jövő héten újabb negatív rekordokra lehet számítani, 40 ezer fölötti napi esetszámokkal.

 

Hirdetés