Hétfői hírmix: Drogokban és energiaitalban áznak a fiatalok. Románia kártérítést akar a schengeni csatlakozás késése miatt

Nemzetbiztonsági üggyé vált a fiatalok kábítószer-fogyasztása, az államfő szerint komoly a helyzet. Betilthatják az energiaitalok kiskorúaknak való árusítását. Sorin Grindeanu kiszámíttatja, mekkora veszteség érte a fuvarozókat a Schengen-csatlakozás késése miatt.

Hirdetés

Bukarestben kiszámították, mennyi pénzt veszített Románia a schengeni csatlakozás halasztása miatt

Románia kártérítést akar kérni a schengeni csatlakozás elmaradása miatt – jelentette be Sorin Grindeanu. A szállításügyi miniszter azt mondta: nemsokára pontosan kiszámítják, hogy mekkora a fuvarozó cégek vesztesége, de szerinte ez az összeg a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékára tehető. Előzetes becslések alapján ez az összeg meghaladhatja a 6 milliárd eurót.

Grindeanu szerint Romániának kártérítést kell követelnie a fuvarozókat ért veszteségek miatt, erről pedig tájékoztatta Adina Văleant, az EU szállításügyi biztosát. Románia rengeteg pénzt fektetett az úthálózat fejlesztésébe, magyarázta a miniszter, időközben pedig nagyon megnőtt az Ukrajna felé és felől történő teherforgalom, ami megterheli a közlekedési infrastruktúrát. Ezenkívül a romániai fuvarozók vesztesége a Schengeni térségbe lépés költségeiben és a határon való várakozásban is mérhető – tette hozzá.

Nemzetbiztonsági kockázattá vált a fiatalok drogfogyasztása

Romániában annyira aggasztó méreteket öltött a fiatalok kábítószer-fogyasztása, hogy az államelnök úgy döntött: a Nemzetbiztonsági Tanács (CSAT) legközelebbi ülésének napirendjén szerepelni fog ez a kérdés. Klaus Iohannis erről a tanévnyitón beszélt, amelyen egy bukaresti iskolában vett részt.

Iohannis szerint erre azért van szükség, mivel a drogfogyasztás az egyéni kockázatok mellett a nemzetbiztonságot is fenyegeti.

Cătălin Predoiu belügyminiszter augusztus végén úgy fogalmazott: a felnőttek kábítószer-fogyasztása elleni harc elveszett ügy, most pedig a fiatal generáció megmentésére kell összpontosítani. A miniszter ezzel válaszolt Marcel Ciolacu kormányfő előző napi felszólítására, miszerint határozottabb rendőri fellépést vár a drogterjesztők ellen. Ciolacu azt mondta: a belügyminisztérium drogellenes lépései nem elegendők, azt akarja, hogy a bűnüldöző szervek teljes létszámmal vegyék célba a kábítószerterjesztőket.

Az iskolások körében annyira elterjedt a drogfogyasztás, hogy a kormány azt is mérlegelte, hogy az iskolákban tömegesen tesztelni fogják a tanulókat. Az ötletet azonban elvetették, mivel sem az egészségügyi, sem az oktatási minisztérium nem támogatta.

Az utóbbi időszakban Romániában több súlyos, halálos áldozatokat is követelő közúti balesetet okoztak drog hatása alatt álló fiatalok. Az egyik ilyen baleset augusztusban történt a Fekete-tenger parti Vama Vechén, ahol egy 22 éves bekábítószerezett fiatal férfi a Mercedesével belehajtott egy egyetemista csoportba, a balesetben pedig ketten meghaltak és többen megsebesültek.

Hirdetés

Csak ennek a cikknek az elkészülte idején két olyan közúti incidensről érkezett hír, amelyeknek drog hatása alatt álló fiatalok voltak a szereplői. Szatmár megyében egy 20 éves fiú és egy 18 éves lány halt meg motorbicikli-balesetben, miután a motorral nekiütköztek az előttük haladó gépkocsiba. A fiatal férfi hátizsákjában nagyobb mennyiségű metamfetamint és kannabiszt találtak, a rendőrség azt feltételezi, hogy a férfi drog hatása alatt vezette a motorbiciklit. Ploiești közelében a rendőrség gyorshajtás miatt állított meg egy gépkocsit, amelynek 19 sofőrjéről kiderült, hogy kábítószert fogyasztott.

Betilthatják az energiaitalok kiskorúaknak való árusítását

Jelenleg Romániában bárki korlátozás nélkül vásárolhat energiaitalokat. Ezek a termékek azonban a rengeteg cukor mellett különféle, a központi idegrendszert stimuláló anyagokat is tartalmaznak: koffeint, taurint, karnitint stb., amelyek rendszeres fogyasztása gyakran súlyos mellékhatásokat okoz. Az energiaitalok különösen népszerűek a fiatalok körében és hosszú távon súlyos egészségi kockázatot jelent a fogyasztásuk.

A fiatalok energiaital-fogyasztását próbálja korlátozni egy törvénymódosítás, amelyet Alfred Simonis PSD-képviselő terjesztett be hétfőn. A kezdeményezés megtiltaná, hogy boltok ilyen italokat adjanak el kiskorúaknak. A tervezet szerint az energiaitalok árusítása 18 évesnél fiatalabb gyerekeknek kihágásnak minősülne, amit pénzbírsággal vagy a működési engedély 10-30 napos felfüggesztésével büntetnének. Ha az italok árusítása iskolai boltokban vagy büfékben történik, 1000-3000 lejes büntetés szabható ki.

Kérdés persze, hogy egy ilyen szigorítást milyen eredménnyel lehetne betartatni, ugyanis jelenleg a dohánytermékek és a szeszes italok árusítása is tilos kiskorúaknak, sok boltban vagy kocsmában mégis kiszolgálják a 18 évesnél fiatalabbakat is cigarettával vagy alkohollal.

 

Hirdetés