Hazai módi: a hatóságok ígértek 28 új kórházi ágyat, lett belőle 15, de ebből 13 már megvolt

Egyszerű matekezéssel kiszámolható, hogy hány új ágy került. Brassói abszurd.

Hirdetés

Nem titok: Brassó megye jó ideje ott van a koronafertőzési verseny élbolyában. E hét első felében például az új fertőzések összesített száma 216 volt és sajnos akadt súlyos eset is elég. Ennek következtében a rendelkezésre álló 13 intenzív osztályos ágy többnyire foglalt volt, sőt, a hatóságoknak Buzău, Maros és Kolozs megyékbe kellett áthelyezniük egyes súlyos eseteket.

A fentiek fényében óriási öröm volt, amikor a hatóságok bejelentették, hogy a megyei kórház területén épülő moduláris Covid-kórházban 28 intenzív osztályos ágy áll majd a betegek rendelkezésére. Figyelem, a megyei kórházban meglevő 13 ágyon kívül! A június 22-én elkezdődött építkezést egy nem kormányzati szerv finanszírozta, a projekt gazdája a Brassó megyei tanács.

Minden szép és jó volt, amíg jó hazai szokás szerint a hatóságok a minap bejelentették, hogy izé, bocs, nem épp úgy van, ahogy kéne legyen. A tények: a beígért 28 új ágyból csak 15 lesz. Jaj, hát kevesebb, de ez is valami: 13 plusz 15 az épp 28, ami mégis több mint 13.

És akkor most jön a hamisítatlan mioritikus meglepetés: jó-jó-jó, de a 15 ágy közül 13-at a kórházból visznek át a modulárisba. Vagyis, ha utánaszámolunk kicsit, az eredmény: kettő darab új ágy. A 28-ból. Pislogunk, mint hal a szatyorból.

A hatóságok persze magyarázkodnak, hogy ez csak a kezdet, lépésről lépésre növelik majd az ágyak számát. Oké, csak hát ez kicsit olyan, mintha ígérnénk önöknek 10 lejt, aztán elkérnénk önöktől ötöt, hozzácsapnánk a magunkéból még ötöt és tessék: kész a kis varázslat. Ja, a súlyos betegek pedig továbbra is utazhatnak Buzău, Maros és Kolozs megyékbe, ha úgy hozza a rossz sors.

Hirdetés