Hatezer euróért szállították a vizsgatételeket a csendőrfőnökök a leendő tiszteknek

Magas katonai rangokkal bíró társaság bukott le.

Hirdetés

Az év végére még tartogattak egy nagy fogást a DNA katonai ügyészei: december 30-án vádat emeltek a Román Csendőrség több vezetője ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hatezer euróért segítették az őrmestereket a tiszti ranghoz. Az ügyészek még tavaly áprilisban tartottak házkutatásokat a csendőrség bukaresti székhelyén, továbbá Girgiu, Vaslui, Iași és Szilágy megyékben.

A bizonyítékok alapján vádat emeltek Radu Gabriel Todoran ezredes ellen, aki akkor még a csendőrség humánerőforrás-részlegét vezette. Vele együtt bukott Marian Corcodel ezredes, a csendőrség adminisztratív ügyekkel is foglalkozó ellátási bázisának vezetője, Dănuț Rușanu ezredes, a Giurgiu megyei csendőrség főfelügyelője, Alin Mastan tábornok, a csendőrség jelenlegi vezetőjének közeli ismerőse, valamint Valerică Guriță ezredes, a Vaslui megyei csendőrség helyettes vezetője. Rajtuk kívül négy őrmester ellen is vádat emeltek.

A magas rangokkal bíró társaságot a hivatali visszaélés mellett azzal vádolják, hogy egy bűnszervezetet működtettek, mely szervezett módon, közvetve vagy közvetlenül kiszolgáltatta a tiszti vizsgára jelentkezőknek a vizsgatételeket. Sajtóértesülések szerint fejenként 6000 eurót kértek az őrmesterektől, akiket a pénzért cserébe közelebb juttattak a tiszti ranghoz. További összegekért nemcsak a vizsgatételeket, hanem a helyes válaszokat is megkapták. A házkutatások során a Giurgiu megyei csendőrség vezetőjénél 12 ezer eurót találtak.

A botrány akkor robbant ki, amikor tavaly év elején a belügyminiszter elhatározta, hogy a krónikus csendőrhiányt az őrmesterek tiszti rangra emelésével oldja meg. Ehhez azonban az őrmestereknek vizsgázniuk kellett. A csendőrség néhány vezetője kapva kapott az alkalmon, és pénzért kiszolgáltatta a tételeket annak, aki fizetett érte.

A Román Csendőrség háza táján nem először merül fel törvénytelenség gyanúja, Bogdan Enescu egykori csendőrfőnököt 2020-ban a túlóradíjakkal való sumákolással gyanúsították meg. Ügyéről azóta sincs hír.

Hirdetés