Illusztráció / Forrás: a védelmi minisztérium Facebook-oldala

Hány NATO-katona van jelenleg az országban, és hová vezénylik az újonnan érkezőket?

A Romániában állomásozó külföldi katonák népes táborát egy újabb ezer fős taktikai csapattal bővítik. Montenegró is küldene katonákat az oroszok elrettentésére.

Hirdetés

A keleti-vonal megerősítését célzó NATO intézkedések mindeddig 3 900 külföldi katona jelenlétét követelték meg Romániában, számukat az orosz fenyegetettség fokozódásával mintegy ötezerre növelik. Az esedékes csapatbővítés nem újdonság, a NATO múlt heti rendkívüli csúcstalálkozóján döntés is született arról, hogy új szárazföldi, légi és tengeri harccsoportokat telepítenek Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába is.

Hétfőn este Vasile Dîncu védelmi miniszter számokról is beszélt: összesen mintegy ötezer külföldi katona fog állomásozni Románia különböző támaszpontjain, ebből 3900 már itt van, mintegy ezer katonát pedig a közeljövőben fognak idevezényelni, a kiképzettségüknek megfelelő állomáshelyekre.

A Franciaországból jött zászlóalj ötszáz fős, előttük belga és holland csapatok érkeztek, melyek európai parancsnokság alá tartoznak. Az újonnan érkezőket a Konstanca megyei Kogălniceanu támaszpontra, illetve Nagysinkre, Aranyosgyéresre vagy más állomáshelyre vezényelhetik. Nyilván ezeket az információkat nem részletezik.

A felsoroltakon kívül a Craiován létrehozott nemzetközi NATO-dandárban lengyel katonák teljesítenek szolgálatot, míg egy román csapat Lengyelországban van. Hétfőn Montenegró is jelezte, hogy katonákat küldene Romániába, de részletekről még nem tárgyaltak.

Hirdetés