Hány kilométerre mehetünk el otthonunktól szükségállapotban? A rendőrség tisztázott pár félreértést

A lényeg, hogy csak akkor menjen el otthonról, ha nagyon muszáj.

Hirdetés

Mivel egyetlen nap alatt megszámlálhatatlan büntetést osztottak ki a rendőrök a kijárási tilalom szabályainak be nem tartása miatt, maga a rendőrség válaszolt néhány újságírói kérdésre, hogy eloszlassa a félreértéseket.

  • A rendőrség szerint a szerda délben életbe lépett 3-as számú katonai rendeletben nincs kikötés arra vonatkozóan, hogy valakinek a lakhelye és a munkahelye egy településen kell, hogy legyen, így az ingázók továbbra is eljuthatnak szükség esetén a másik településen lévő munkahelyükre is, csak legyenek megfelelően kitöltve a papírjaik (munkaadói igazolás vagy személyes nyilatkozat).
  • A nem halasztható orvosi ellátásra szorulók is utazhatnak másik településre kezelésre, ha ez elkerülhetetlen, de a hatóság azt tanácsolja, előbb egyeztessenek telefonon az orvossal, potyára nem mászkáljon senki.
  • A bevásárlás tekintetében a törvény ugyan nem írja elő egyértelműen, hogy csak a legközelebbi boltokban, bevásárlóközpontokban lehet azt megejteni, azonban van erre vonatkozó ajánlás, amit érdemes betartani.
  • Ha idős szüleink másik városban élnek, de a segítségünkre szorulnak, elmehetünk hozzájuk, szintén a megfelelően kitöltött nyilatkozat segítségével.
  • Az esti sétát vagy kocogást is kizárólag a lakóhelyünk közvetlen közelében, a ház vagy a tömbház körül ejthetjük meg, ezúttal nem mehetünk ki a parkba egy kiadós futásra. A csoportos sporttevékenységek értelemszerűen szigorúan tilosak.
  • Kutyasétáltatás közben sem mehetünk ki a parkba, ezt is csak közvetlenül a tömbház/lakhely körül intézhetjük el.
  • A 16 év alattiak csak szülői felügyelettel vagy meghatalmazással hagyhatják el lakhelyüket akár séta céljából is. Az ő nyilatkozatukat valamelyik szülőnek vagy gyámnak kell kitölteni és aláírni.
  • A katonai rendelet a mezőgazdasági termelők számára is mozgásteret biztosít terményük eladása érdekében (erre vonatkozóan sincsenek kilométerben kifejezett adatok), ám az aranyszabály itt is az, hogy minél kisebb távokat tegyenek meg ennek érdekében, és minél kevesebb emberrel kerüljenek fizikai kontaktusba.
  • Mezőgazdasági munka végzése céljából a 65 év fölöttiek is elhagyhatják otthonukat a 11 és 13 óra közötti intervallumon kívül is, ez a korlátozás csak a személyes (nem professzionális) okokból történő sétákra vonatkozik.

Hirdetés