Fotó forrása: DSU

Hány ember élhetne még, ha nincs a koronavírus-járvány?

Ami nem szerepel a hivatalos statisztikákban: Románia világszinten a tizedik a 2020-as többlethalálozási listán.

Hirdetés

Nem árulunk el azzal újdonságot, hogy az elmúlt egy évben a koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozható halálesetek száma minden egyes országban hatással volt a mortalitási rátára. Nem kivétel ez alól Románia sem, ahol az egészségügyi válság miatt az előző évek halálozási adatait messze túlszárnyalta a 2020-as statisztika, így immár a tizedik helyet foglaljuk el a népességarányos többlethalálozás szerint rangsorolt országok listáján, a Financial Times összesítése szerint.

A többlethalálozási mutató arra szolgál, hogy meghatározza,

mennyivel többen veszítették életüket annál, mint amennyien az év adott időszakában szoktak meghalni.

Ez a hányados alkalmas arra, hogy rálássunk, a hivatalos statisztikákon túlmenően valójában hányan hunytak el a pandémia következtében – beleszámítva azokat is, akik bár nem fertőzöttek, az egészségügyi rendszer terheltsége miatt nem jutottak életmentő kezeléshez, továbbá azokat is, akik diagnosztizálás nélkül vitt el a koronavírus.

Egymillió lakosra számítva Romániában 2100-zal többen haltak meg, mint az előző években. Ebből a szempontból Peru, Bulgária, Mexikó és Csehország teljesít rosszabbul (Peruban 4500, Bulgáriában 3000 a többlethalálozási szám). Bár a járvány idején folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy Nagy-Britanniában, az USA-ban, Olaszországban vagy Spanyolországban haltak meg a legtöbben a koronavírus miatt,

ezeket az államokat jócskán túlszárnyalja Románia, legalábbis a lakosságarányos többlethalálozás tekintetében.

Az Európai Bizottság adataiból is kiderül, hogy november volt a „legfeketébb” hónap, amikor Romániában a 2016-2019 között regisztrált átlaghoz képest 63%-kal többen haltak meg. Más európai országok még ennél is sokkolóbb adatokat „produkáltak”, például Lengyelországban 96%-os volt a többlethalálozás. Decemberben Romániában 52%-ra csökkent az arány, ha még emlékszünk rá,

ekkor kezdett némi enyhülést mutatni a második járványhullám.

Romániában a járvány kezdete óta 24 733 halálesetet hoztak összefüggésben a koronavírussal, az esetek többségében az áldozatok más betegségben is szenvedtek.

Hirdetés

Zárjuk ezt az ismertetőt egy meglepő adattal: Finnországban a 2016-2019 közötti átlaghoz képest 4,3%-kal kevesebben haltak meg 2020-ban, ami betudható a hatékonyabb járványkezelésnek, a jobb egészségügyi ellátórendszernek, a szezonális influenza okozta halálesetek csökkenéséhez (az általános maszkviselés jótékony hatása), akár a korlátozások miatt csökkent autós forgalomnak is.

Arról, hogy mi zajlik jelenleg a romániai kórházakban, érdemes megtekinteni a Raed Arafat belügyi államtitkár által közzétett videót:

Hirdetés