A szobor mellett balra Deák Árpád szobrászművész. Fotó: G4 Media.

Hamarosan elkészül Erdély kormányzójának köztéri szobra

A kormányzót Samuel von Brukenthalnak hívják. Az alkotót Deák Árpádnak. A hatalmas szobor pedig hamarosan Nagyszeben kellős közepére kerül.

Hirdetés

2021 Brukenthal-év Nagyszebenben, tekintettel arra, hogy 300 éve, 1721-ben született Samuel von Brukenthal, Erdély kormányzója, a később róla elnevezett múzeumban őrzött műgyűjtemény alapítója, többek között.

És ha ez így van, a szebeniek többek közt arra gondoltak, hogy jó lenne egy, az alkalomhoz illő köztéri szoborral is megemlékezni a gubernátor úrról. A terv megszületett és meg is valósult (a román állami szervek támogatása nélkül, magánkezdeményezésként.) Erről tájékoztatott a Brukenthal-múzeum egyik munkatársa, a projekt kezdeményezője, Alexandru Constantin Chituță. Hadd tegyük hozzá: annyit azért bárki megköszönhet a román állami szerveknek, hogy bár nem támogatta, legalább nem akadályozta a terv megvalósítását, amennyiben megadta hozzá a szükséges engedélyeket.

A terv teljes mértékben magántámogatásokból valósult meg: a szükséges 100 000 eurót egy magáncég, illetve a szebeni Rotary Club és Lions Club Brukenthal dobta össze.

A pályázatot idén januárban írták ki, a beérkezett 21 hazai és külföldi terv közül pedig a nagyváradi Deák Árpád szobrászművész (tudják, aki a nagyváradi Holnaposok köztéri szoborcsoportját is készítette) pályázata került ki győztesen.

A munka javában zajlik, az agyagminta már elkészült, hamarosan meglesz a három méter magas bronzszobor is, amely a szervezők reményei szerint idén augusztusban a helyére kerül Nagyszeben főterén.

Hirdetés