Hamarosan akár fel is függeszthetik a járványszabályokra fütyülő gazdasági szereplők tevékenységét

A szándék megvan, sőt a törvényi alap is hozzá, bár utóbbit az urak elfelejtették…

Hirdetés

A nemzet mikrobiológusa, aki közben az egészségügyi miniszteri tisztséget is megkapta, Alexandru Rafila, valamint Raed Arafat belügyi államtitkár odanyilatkozták a sajtónak, hogy nem elég a gazdasági szereplők esetében jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozás. Konkrétan elég gyakran előfordul ugyanis, hogy a cégek lazán megszegik a járványszabályokat, mert ezzel jóval nagyobb hasznot tudnak felhajtani, mint amit ki kell fizetni az esetleges büntetésekre.

Ezért aztán azt javasolták a torzszülött koalícióban, hogy kiegészítő büntetésként legyen jogi keret arra is, hogy akár be is zárhassák az engedetlen cégeket – persze nem rögtön az első szabályszegés esetén, hanem csak a visszaesőket.

Arafat még azt is elmondta, hogy ehhez egy parlament által megszavazott törvény kell, a részleteket meg majd jól megbeszélik a kormányban.

A HotNews.ro azonban kiszúrta azt, ami az urak figyelmét elkerülte: a képviselőház döntő fórumként november 16-án fogadott el egy ilyen törvényt, aminek értelmében 15 vagy akár 30 napra is bezárhatják az engedetlen cégeket. Ezt még az azóta megboldogult Cîțu-kormány kezdeményezte, és igazából csak arra vár, hogy Klaus Iohannis kihirdesse.

Hirdetés

Persze annyi szarkavarás volt azóta a román belpolitikában, hogy az illetékeseknek nyilván kiment a fejéből.

A lényeg viszont az, hogy ha ennyire ráfeszültek az urak a témára, könnyen elképzelhető, hogy a jogszabályt hamarosan tényleg alkalmazni fogják.

Hirdetés