Hahó, baj van a futóművel, kérnénk habszőnyeget a repülőtérre! Sajnos nincs…

A fenti párbeszéd Romániában zajlott, egy nemzetközi repülőtéren. Hála Istennek, a szerencse ezúttal a jó oldalon állt.

Hirdetés

A történet nagyon egyszerűen indult. A Wizzair légitársaság egyik gépe kedden délután elindult a hollandiai Eindhovenből Románia, pontosabban a iași nemzetközi repülőtér felé. A gépen 100 utas tartózkodott, no meg a hattagú személyzet.

Minden remekül zajlott, egészen a leszállásig, amikor is a személyzet hibát észlelt a futóműben. Azonnal jelezték a problémát az irányítótoronynak, továbbá, biztos, ami biztos, habszőnyeget kértek a kifutópályára. (A habszőnyeg arra jó, hogy ha a repülőgép a hasán landol, enyhíti az ütközést és máris jóval kisebb a baj.) Közben persze a gép nem szállt le, hanem körözött a város fölött. Kereken öt kört tett meg, a repülőtér igazgatója szerint.

A reptéren azonnal riadót fújtak… aztán (elképzelésünk szerint kissé pironkodva) felhívták a gépet és közölték, hogy ők készen állnak, de sajnos, izé, habszőnyeg nincs. A iași nemzetközi repülőtér nem rendelkezik ilyesmivel.

Elképzeljük a súlyos csendet is, amely ilyen bejelentések után be szokott állni.

Hirdetés

Hála Istennek, a futómű nem mondott teljesen csütörtököt, a pilóta ügyesen földre tette végül a gépet, senkinek nem görbült meg egyetlen haja szála sem. Mindenki örült, elnézést kért, gratulált.

És akkor most képzeljük el azt is (elméletben, persze), mi történhetett volna, ha az a fránya futómű feladja. És a gép hason landol. Habszőnyeg híján a betonon. És vonjuk le a következtetéseket. És reméljük, a iași nemzetközi repülőtér illetékesei is levonták.

Hirdetés