Ha önnek van legalább 92 millió eurója, most megvásárolhat egy komplett erdélyi hőerőművet

Elárverezik, és tovább működtetnék.

Hirdetés

Bár nemrég le kellett állítani, az illetékesek nem szeretnék, ha végleg megszűnne a marosnémeti hőerőmű: a Hunyad megyei prefektúra hétfőn közölte, hogy elárverezik a hatalmas létesítményt.

A cél nem az, hogy a helyén barnamezős beruházás keretében pláza vagy lakópark épüljön, hanem az, hogy tovább működjön, csak lehetőleg környezetbarátabb módon.

Az erőművet ezért egyben kívánják értékesíteni.

Ez több mint hárommillió négyzetméternyi telket, építményeket, ingóságokat és különböző berendezéseket foglal magában.

A kikiáltási ár 91 236 832 euró.

A kiírás feltételei között szerepel, hogy az erőművet tovább kell működtetni, hogy folytatódjon az áramtermelés, ugyanakkor a vevőnek 2026-ig egy 800 Mwh-s új generátort is üzembe kell helyeznie, mégpedig olyant, amely földgázzal és megújuló energiával üzemel.
Az első árverést július 15-én tartják a Hunyadi Energetikai Komplexum petrozsényi székhelyén, ha pedig elsőre nem sikerül eladni, július 29-én, majd augusztus 12-én, illetve 26-án is újabb árverést tartanak.

A kikiáltási ár minden esetben ugyanaz marad.

A cél az, hogy az európai előírásoknak megfelelően

csökkentsék az elektromos áram előállításakor fellépő környezetszennyezést.

Mint megírtuk, az erőművet hosszas huzavona után tavaly júliusban zárták be, éppen azért, mert rendkívül környezetszennyező technológiát felhasználva állította elő a hő- és a villamos energiát, lévén hogy a zsil-völgyi bányákban kitermelt szenet használták.

Hirdetés

Ennek nyomán a hőerőmű nem rendelkezett környezetvédelmi engedéllyel – Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint ezért is kellett bezárni.

Ráadásul a tevékenysége már eddig sem volt zökkenőmentes, mivel az utóbbi években gyakran fordult elő, hogy a fűtőanyaggal szolgáló bányákban dolgozó vájárok fizetésük késése miatt sztrájkba léptek, így elakadt a szénutánpótlás.

Az erőmű iránt már akkor is érdeklődtek: öt cég is megvásárolná, ezek közül kettő romániai, három pedig külföldi.

Ha sikerül eladni, akkor nem csupán az áramtermelés lenne környezetbarátabb, de több száz munkahely is megmenekülne.

 

 

Hirdetés