Ha önnek magyar útlevele van, akkor menő klub tagja, a román útlevél viszont már nem annyira erős

Elkészült az idei rangsor.

Hirdetés

Manapság nagy divat minden témakörben rangsorokat és statisztikákat készíteni, és ez alól természetesen nem jelentenek kivételt az útlevelek sem.

Most például, ha már év eleje van, kiadták a Henley Passport Index című listát, amelynek a megfejtéséhez nem kell felsőfokú angoltudás: az „erősségük” alapján rangsorolja a különböző országok útleveleit.

Az erősség mértékegységét az jelenti, hogy az adott útipasszussal hány országba lehet könnyen vagy viszonylag könnyen, lehetőleg vízum nélkül beutazni.

A ranglistát a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) adatai alapján állítják össze, és 199 útlevelet, illetve 227 úti célt tartalmaz.

Nos, kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi honfitársainknak büszkén jelenthetjük, hogy amennyiben magyar útlevél is lapul a fiókjukban, akkor meglehetősen rangos klub tagjai.

A koronás címerrel ékesített meggypiros passzus ugyanis benne van a top 10-ben: a tizedik helyen áll a 110-es listán, mivel 181 országba lehet gondtalanul beutazni vele.

A román útlevél is viszonylag előkelő helyen áll: a 17, ami 172 országba jelent könnyű beutazást.

Az első helyen a felkelő nap országának polgárai állnak: a japán útlevél 191 országba jelent szabad belépést.

Hirdetés

A második helyezett is ázsiai ország: Szingapúr lakói 190 helyre utazhatnak be könnyen.

A harmadik helyen holtversenyben Dél-Korea és Németország áll egyaránt 189 országgal, míg a negyedik pozíción Olaszország, Finnország, Spanyolország és Luxemburg osztozik 188 országgal.

A legpocsékabb ázsiója az afgán útlevélnek van, amely csupán 26 országba biztosít szabad beutazást.

Persze a hisztérikusan induló 2021-es évben mindez csupán elméleti lehetőség, hiszen a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások nyomán egy kicsit mindannyian afgánok vagyunk.

De azért mégiscsak találtunk egy újabb indokot, amiért jó magyarnak lenni.

Hirdetés