Ha ön tanár, és nem oltatta be magát, akkor megtörténhet, hogy nem lehet jelen az érettségin és a képességfelmérőkön

És még pénzt is veszíthet.

Hirdetés

Pozitív és negatív ösztönzéssel is megpróbálja rábírni a pedagógusokat Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, hogy ne kockáztassák se a saját egészségüket, se a közösségét, és oltassák be magukat koronavírus ellen: egyrészt anyagi haszonnal kecsegtetné őket, másrészt megtiltaná, hogy a beoltatlan tanárok jelen lehessenek a vizsgákon.

A miniszter ezt annak apropóján jelentette be, hogy a mintegy 350 000 pedagógusnak eddig csupán kevesebb, mint a fele, 153 000 oltatta be magát.

A tárcavezető szerint ez részben annak tudható be, hogy sokan képtelenek az előjegyzési platformot használni, de nagyon sokan vannak azok is, akik ódzkodnak a vakcinától.

Hogy oltakozásra ösztönözze őket, a miniszter közölte, azt tervezi, hogy azok a pedagógusok, akik felügyelői szerepet vállalnak az érettségin és a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáin, ezért pénzt is kapjanak.

Hirdetés

Mint mondta, ez az összeg megegyezne a járvány miatt kimaradt órák pótlására szánt foglalkozásokért járóval: óránként bruttó 100 lej lenne.

Ugyanakkor úgy véli: az illetékes hatóságok részéről az lenne a helyes eljárás, ha csak azok a tanárok lehetnének jelen felügyelőként a vizsgákon, akik beoltatták magukat, hogy ezzel is a helyes magatartás felé tereljék a pedagógusokat.

Hirdetés