Ha ön 18 és 60 év közötti román állampolgárságú férfi, ennek a hírnek nem fog örülni

Az ukrajnai háború kapcsán a román kormány különleges törvényen dolgozik.

Hirdetés

Az Ukrajna elleni orosz invázió, valamint az ország tőszomszédságában zajló háború nyomán a román kormány is úgy érezte, hogy valamit lépnie kell, ezért aztán a nyilvánosságra került információk szerint a rendkívüli jogrend újabb formájáról, a válsághelyzetről szóló törvénytervezet kidolgozásába kezdett.

Mint az köztudott, kedden még a rendkívüli jogrend egy, az alkotmányban már eddig is létező formája, a veszélyhelyzet van hatályban, amelyet a koronavírus-járvány miatt vezettek be még 2020. május 15-én, és amelyet mostanáig 30 naponta meghosszabbítottak. Kedden éjfélkor azonban lejár, és nem hosszabbítják meg tovább.

A rendkívüli jogrendet valamilyen válság miatt léptetik hatályba, és lehetővé teszi az állampolgárok bizonyos jogainak felfüggesztését, vagy új kötelezettségek bevezetését.

A kormány által most tervbe vett, a válsághelyzet meghirdetéséről szóló, illetve annak mibenlétét meghatározó törvény pontosan erről szól.

A tervezet szerint válsághelyzetnek minősül az olyan helyzet, amikor a társadalom jelentős nehézségekkel szembesül,

amelyeket az ország területén, a régióban vagy a nemzetközi porondon bekövetkezett incidensek idéznek elő, illetve olyan fenyegetésekkel, kockázatokkal szembesül, amelyek megingatják vagy veszélyeztetik az életkörülményeket, illetve a politikai, gazdasági és társadalmi stabilitást.

A tervezet lényeges eleme, hogy az általános tartalékállományba tartozók körét nem csupán a jelenleg hatályos törvények alapján érintett, 18 és 35 éves korú férfiakra korlátozza, hanem

ostromállapot, mozgósítás vagy hadiállapot esetén kiterjeszti a 35 és 60 év közötti korosztályra is,

Hirdetés

a katonai szolgálatra kötelezhetőkét pedig a 35 és 63 év közöttiekre is.

A válsághelyzetet a védelmi miniszter javaslatára a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) hirdetheti ki.

Vasile Dîncu védelmi miniszter szerint a rendkívüli jogrend új formáját szabályozó törvény többek között a menekültválság menedzselését és a koronavírus-járvány további kezelését – az orvosok vezénylését vagy a katonai kórházak használatát – is elősegíti majd.

Hirdetés