Ha megvalósul ez a terv, 2024-től talán nem kell a súlyos égési sérülteket külföldön kezeltetni

Az égési sérültek marosvásárhelyi központja szerdán zöld utat kapott a kormánytól.

Hirdetés

Az utóbbi években több olyan tragédia is történt, mely ráirányította a figyelmet: a súlyos égési sérüléseket szenvedett betegeket csak nagyon kevés kórház képes szakszerűen ellátni Romániában, ezért inkább külföldre szállíttatják őket.

Egyetlen égéssebészeti központ sincs, ugyanakkor az egész országban mindössze 21 kórházi ágyat tartanak fenn a súlyosan megégett személyeknek, miközben az EU-tagállamok közül Romániában a legmagasabb a számuk (évente 1400-1500 másod- és harmadfokú égési eset fordul elő). Sokatmondó adat az is, hogy

az utóbbi öt évben az állam ötmillió eurót fizetett ki külföldi kezelésekre.

Ennek fényében igazán jó hírnek számít, hogy zöld utat kapott a kormánytól a Marosvásárhelyre tervezett központ, mely a Világbanktól kapott kölcsönből és egyéb forrásokból épülhet fel a Sürgősségi Klinikai Kórház szomszédságában. A műszaki adatok szerint

a 295,8 millió lejből egy négyemeletes épületet húznak fel,

ebben 15 ágyat a súlyosan megégett betegeteknek fognak kialakítani, ezen kívül pedig helyt kap benne 25 műtő és 40 intenzív terápiás ágy is, a szükséges adminisztratív, logisztikai, műszaki helyiségek mellett.

A marosvásárhelyihez hasonló egy-egy égéssebészeti központot Bukarestben és Temesváron is megvalósítanak 2024-ig. Nagy szükség van ezekre a létesítményekre, hiszen – ahogy nemrég Monica Althamer egészségügyi államtitkár is felhívta rá a figyelmet –, a konfliktusövezetekben is nagynak számítana a Romániában évente regisztrált égési sérülések száma.

Hirdetés