Ha már szinte mindenhol kötelező a védettségi igazolvány, persze hamisakat is árulnak

Játszanak az emberek életével.

Hirdetés

Ha már hétfőtől kevés kivétellel sehova sem engednek be az oltottságot vagy a koronavírus-fertőzésen való átesést bizonyító védettségi igazolvány nélkül, természetes, hogy megnőtt irántuk az igény.

A normális és törvényes útja annak, hogy valaki hozzájusson az európai uniós zöldigazolványhoz, természetesen az, hogy ha eddig még nem tette meg, elzarándokol valamelyik oltóponthoz, és felveszi az oltást.

Vagy ha nemrég esett át a betegségen, és ez hivatalosan is dokumentált, akkor ez alapján kéri le a rendszerből a dokumentumot.

De természetesen nem Romániáról lenne szó, ha nem léteznének olyan módszerek, amelyek ennél sokkal könnyebbnek tűnő módszereket igényelnek a védettségi megszerzésére.

Egy bukaresti kardiológus szerdán hívta fel a figyelmet arra, hogy

több olyan Facebook-csoport is van, amelyben hamis zöldigazolványokat kínálnak eladásra.

Hirdetés

Az orvos felháborodottan teszi fel a kérdést: hogyan élhet valaki azzal a tudattal, hogy van egy törvénytelen papírja, de mellette nulla védettséggel rendelkezik? Mint ahogy persze az is elfogadhatatlan, hogy egyesek ezzel üzletelve akarnak nyereségre szert tenni.

Nem utolsó sorban egy figyelemre méltó dilemmára is felhívja a figyelmet: ha valaki, aki történetesen hamis védettségi igazolvánnyal rendelkezik, a számos, koronavírus miatti halálesetet látva mégis úgy dönt, hogy kell egy igazi is, ezért felvenni az oltást,

mit tesz? Talán feladja magát?

Persze tudjuk, hogy ahol igény mutatkozik valamire, akkor egyesek igyekeznek azonnal kiszolgálni az igényt – csak ebben az esetben az esetleg több száz euróért vesztegetett hamis igazolványok miatt a szó szoros értelmében emberéletek kerülhetnek veszélybe.

Hirdetés