Ha már nem tudtuk, mi hiányzott: virágkorát éli Romániában a kalózkodás

A Dunán hajózó uszályokat fosztják ki.

Hirdetés

Régi, szép, romantikus mesterség éli a virágkorát manapság Romániában: a kalózkodás.

A beszámolók szerint a Duna Konstanca megyei szakaszán hajózó uszályok személyzetének fokozottan ébernek kell lennie, ha nem akarja, hogy megdézsmált rakománnyal érjen célba.

Igaz, az éberség sem mindig segít.

A jelenségre az hívta fel a figyelmet, hogy néhány nappal ezelőtt a rendőrség bejelentette: házkutatást tartottak egy csoport tagjainál, akik még a hónap elején Rasova település környékén

12 tonna napraforgómagot és 2 tonna gázolajat loptak az éjszaka leple alatt egy álló uszályról.

Ennek apropóján derült ki, hogy nem egyszeri jelenségről van szó: rendszeresen megtámadják az uszályokat a Duna Konstanca megyei szakaszán, egy felvétel is nyilvánosságra került, amelyen az látható, hogy a motorcsónakkal és tömlővel felszerelt kalózok megközelítik az uszályt, majd mintegy hat tonnányi gázolajat lopnak ki az üzemanyagtartályból.

A hajózási szakemberek elmondásaiból kiderült, hogy viszonylag gyakori az ilyesmi, a tolvajok rendszerint éjszaka, a kikötött uszályokat fosztják ki, általában gabonát lopnak – egyszerre több tonnát –, és persze üzemanyagot.

Hirdetés

Igazi, telivér kalózkodásról van szó, a támadók

fejszékkel és vasvillákkal felfegyverkezve hajtják végre akcióikat,

így a legénység tagjai nem mernek közbelépni.

A fuvarozók nemzetközi szövetségének (ITF) egyik romániai illetékese, aki maga is hajózik, elmondta, hogy ez a jelenség mindig is létezett, azonban a mostani válsághelyzet felerősítette, a környékbeli települések szegényebb lakói így szerzik be a napi betevőre valót.

Ami miatt arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy legyenek szívesek egy kicsivel hatékonyabban végezni a feladatukat.

 

Hirdetés