Ha már bedurrant a járvány, az ortodox egyház gyorsan szervez még egy zarándoklatot, mert miért ne

Bukarestben már készülődnek is a Szent Demeter-napi ünnepségre, mert elvileg megvannak az engedélyek.

Hirdetés

Miközben az országban lassan eléri a napi ötezret az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma, Bukarestben pedig a fertőzések aránya rég túllépte a határértéket, amely fölött a legdrasztikusabb intézkedések lépnek érvénybe, és bezárják a színházakat, vendéglőket, az ortodox egyház úgy döntött: azért mégiscsak meg kell szervezni a Szent Demeter-napi zarándoklatot.

Az ortodox egyház egyik legnépszerűbb szentjének számító Szent Demeter napja október 26-án van, és a patriarchátus közölte, hogy rögtön három napos, vasárnaptól keddig tartó ünnepség keretében emlékeznek meg róla.
Mindezt úgy, hogy Ludovic Orban miniszterelnök azt állítja: a kormány semmi ilyesmire nem adott engedélyt.

Az ortodox patriarchiátus szóvivője viszont mindenkit megnyugtatott: erre nincs is szükség, hiszen a bukaresti főpolgármesteri hivatal, a prefektúra, a csendőrség és a tisztiorvosi szolgálat engedélyezte a rendezvényt, a kormánynak semmilyen szerepe nincs a folyamatban.

Állítása szerint minden előírást szigorúan betartanak majd, és külön megállapodást kötöttek a csendőrséggel a rend fenntartására vonatkozóan.

A hivatalos bejelentés szerint a zarándoklaton kizárólag a bukaresti lakcímmel rendelkezők vehetnek részt, vagyis máshonnan nem fogadnak zarándokokat.

Ami szépen hangzik, csak hát ott van a múlt heti jászvásári példa: a Szent Paraszkéva tiszteletére szervezett zarándoklaton a hatósági rendelkezés szerint ott is csak helybeliek vehettek részt.

Hirdetés

Viszont ez nagyjából senkit sem érdekelt: ezrek utaztak a városba más megyékből, hosszú, tömött sorokban tömörültek az ortodox székesegyház előtt, majd többen gyalázni kezdték a rend fenntartására kivezényelt csendőröket, és követelték, hogy engedjék oda őket a szent ereklyéjéhez.

A csendőrség pedig – arra hivatkozva, hogy meg akarja előzni az erőszakot – szépen meghátrált, és sutba vágta az eredeti rendelkezések betartatását, így bárki odamehetett az ereklyetartóhoz, és végigcsókolgathatta.

Egy ilyen precedens után nem vagyunk biztosak abban, hogy Bukarestben minden a legszigorúbb rendben zajlik majd.

Hirdetés