Nemtörődömség és érthetetlen totojázás miatt nincs még videóbíráskodás a romániai fociban

Miközben a fociszövetség tovább halogatja a rendszer bevezetését, a játékvezetők szinte minden meccsen eredményt befolyásoló hibákat követnek el.

Hirdetés

Komoly futballal rendelkező országokban már teljesen megszokottá és elfogadottá vált, hogy a kétes, fontos helyzeteket vissza tudják nézni a játékvezetők, mérkőzés közben.

A VAR már a foci része, amely ugyan messze nem tökéletes, nem is minden helyzetben használható (gólok érvényessége, büntetők megítélése és kiállítások jogossága vizsgálható vele), de a csapatok és a szurkolók igazságérzete mellett a bírók hitelességének is jót tesz.

A román fociklubok évek óta követelik a bevezetését,

mert a Liga 1-es játékvezetők hitelessége (és sokszor a tudása is) a bányabéka feneke alatt van,

hogy a Mariana-árok legmélyét ne is említsük. A szövetség és a Profi Liga azonban azon is képes volt összeveszni, hogy ki is állja a VAR-rendszer elemeinek beszerzésének, és a bírók átképzésének az árát.

Végül csak megérkezett a képzéshez szükséges három VAR-szimulátor Bukarestbe, a szövetség pedig már 2019 óta ígéri, hogy a következő idényben a bírók már biztosan támaszkodhatnak a felvételekre.

Csak hát ahogy Romániában egy autópálya felépítéséhez sem elég 20 év, így a focibírókat sem lehet túl gyorsan és időben kiképezni

Hirdetés

a VAR használatára. A legutóbbi céldátum a 2021/2022-es szezon tavaszi rájátszása volt, de most a Központi Játékvezetői Bizottság (CCA) alelnöke, Alexandru Deaconu bejelentette, csak a következő idényre állnak majd készen a bírók a VAR használatára. Mert az a fránya képzés 10 hónapig tart majd, pedig az elméleti részt már idén nyáron letudták.

Pedig a legutóbbi forduló is megmutatta, hogy visszajátszások hiányában szinte minden csapat kárára tévednek a bírók.

A CFR javára két teljesen egyértelmű büntetőt nem fújt be a Botoşani-ban 1–0-ra elvesztett mérkőzésen Radu Petrescu, az Universitatea Craiova–Sepsi OSK (1-1) mérkőzésen pedig mindkét gólt lesről fejelték, és a hazaiak kihagyott 11-ese is erősen vitatható volt.

Nem véletlenül kel ki szinte minden mérkőzés előtti nyilatkozatában a bírók ellen Leo Grozavu szentgyörgyi edző, kolozsvári kollégája, Dan Petrescu pedig abban is kételkedik, hogy 2025-re bevezetik a VAR-t a román fociban.

Hirdetés