Ha így megy tovább, Iliescu, Roman és Măgureanu büntetlenül megússza az 1990. júniusi bányászjárás ügyét

Érvénytelen a vádirat, az ügyészség kezdi elölről az egészet. És ehhez harminc év és hat hónap kellett.

Hirdetés

Jogerősen megsemmisítette csütörtökön a legfelső bíróság a vádiratot az 1990. június 13-15-i bukaresti bányászjárás ügyében. Ez azt jelenti, hogy az ügy visszakerül a katonai ügyészségre, amelynek elölről kell kezdenie az egészet.

Vagyis: ha a jelenlegi ütemben zajlik az ügy kivizsgálása, akkor a 14 vádlott, köztük Ion Iliescu akkori államfő, Petre Roman, akkori miniszterelnök és Virgil Măgureanu, a hírszerző szolgálat hajdani vezetője megússza a felelősségre vonást. Annál is inkább, mivel a katonai ügyészség csak 27 év elteltével, 2017 júniusában emelt vádat a bányászjárás miatt, előtte pedig másfél évig ült a dosszién. Nem sieti el a dolgokat a legfelső bíróság sem, mivel a vádirat 2019. májusi, alapfokú megsemmisítése után csak most, egy év és hét hónap múlva hozta meg a jogerős döntést.

A most érvénytelenített vádirat szerint az 1990 júniusában hivatalba levő politikai és katonai vezetők közvetlenül felelősek azért, hogy az Egyetem téren több hónapig tüntető tömegeket, diákokat, tanárokat, értelmiségieket, békés bukaresti polgárokat szét- és megverő Zsil-völgyi bányászokat a fővárosba hívták, szállították, ellátták, irányították és a bukarestiek ellen uszították.

A „rendteremtési” akcióban négy embert lelőttek, hárman lövés miatt sebesültek meg, 1269 emberrel szemben erőszakoskodtak, 1250 embert elfogtak és törvénytelenül fogvatartottak.

Hirdetés