Ha Băsescu lenne Iohannis, csak vitáznának Dăncilával, és csak vitáznának, és csak vitáznának…

De Băsescu nem Iohannis, Iohannis pedig valószínűleg nem fog vitázni, hiába akarja Dăncilă.

Hirdetés

Egy homályos telekviták miatt haragos szomszédasszony vehemenciájával hívja nyilvános vitára versenytársát, Klaus Iohannis hivatalban lévő államfőt Viorica Dăncilă volt miniszterelnök az államfőválasztás november 24-én megrendezendő második fordulója előtt.

Mint ismeretes, a két nagy rivális korunk belpolitikájának Supermanje és Lex Luthorja jutott ugyanis a második körbe, igaz, elég nagy különbséggel: Iohannis 36,6, Dăncilă 23,7 százalékon végzett.

Vasilica-Viorica Dăncilă úgy képzelte el a dolgot, hogy kiállnának mindketten egy terembe, ahol jellemzően kamerák is vannak, és elsorolnák az érdemeiket: mindenki azt, amit kipipált mandátuma alatt a választási ígéreteiből.

A vehemens exminiszterelnök hétfőn azt mondta, legkésőbb másnap írásban is felszólítja a vita elfogadására a Cotroceni-palota szűkszavú urát.

Az első forduló eredményét látva tulajdonképpen várható volt, hogy Dăncilă – akinek kellemes meglepetés már az is, hogy a korábbi felmérések eredményeinek dacára mégis bekerült a második fordulóba – lesz a párharc hangosabbik fele, aki most jó románságára és az elvégzett töméntelen munkára hivatkozva minden alkalmat megragad, hogy megmutassa: tombol benne a felelősségtudat, mint kezdő villanyszerelőben az első áramütés után.

Hirdetés

Ludovic Orban megbízott miniszterelnök, a Iohannist jelölő PNL elnöke hétfőn délután még azt mondta, a kampánystáb még nem döntötte el, jelöltjük vállalja-e a vitát. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Iohannis – akit már az első fordulóban is sokat kritizáltak kihívói, amiért nem vette fel a kesztyűt az őt nyilvános vitára invitálókkal szemben – nagyobb támogatottsága biztos tudatában továbbra is szégyenlős kisgyerekként bujkál majd a váratlanul betoppanó vendég elől.

Nem úgy, ahogy a Hajóskapitány becenéven ismert Traian Băsescu exállamfő tenné, aki azt őt kérdező újságírónak magabiztosan odanyilatkozta, hogy ő bizony Iohannis helyében tíz vitát is vállalna, akár minden estére egyet, majd kajánul hozzátette: keresve sem találna jobb vitapartnert Dăncilánál.

Az a kampány legalább szórakoztató lenne.

Hirdetés