„Ha az oltáskampány kudarcba fullad, a kormányfőnek mennie kell!”

Egyre biztosabb, hogy nem jön össze a tízmilliós terv, ezért a PSD gyorsan belerúgott a kormányba. Nem túl optimista az ország első számú járványügyi szakértője sem. Sőt.

Hirdetés

Egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy a kormány tervei alapján nem sikerül majd annyira felpörgetni az oltáskampányt, hogy augusztus elsejéig sikerüljön beoltani 10 millió felnőttkorú jelentkezőt, ezért a Szociáldemokrata Párt (PSD) érezte, most kell beszólni a Cîțu-kabinetnek.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint az oltáskampány gyors léptekkel halad egy hatalmas kudarc irányába, s

ha nem jön össze a kitűzött cél, Florin Cîțu miniszterelnöknek azonnal le kell mondania.

A PSD úgy látja, hogy az emberek kedvét főleg a koalíciós partnerek közti nyilvános vita veszi el az oltakozástól. Eközben Alexandru Rafila mikrobiológus professzor, PSD-s képviselő azt mondja, szerinte hamarosan megfordul a trend és több vakcinánk lesz, mint ahányan feliratkoztak a várólistára, és akkor kezdődnek majd a komoly problémák.

A járványügyi szakértő szerint nem kizárt, hogy

két hónapon belül el kell majd törölni a várólistás rendszert, és bárki betérhet majd bármelyik oltási központba,

ha vakcinát akar. Rafila úgy véli, csoda kell történjen, hogy augusztus elsejéig meglépjük a 10 millió beoltottat, ehhez egy sokkal hatékonyabb kommunikációs stratégiára lenne szükség.

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a számok alapján egyértelműen csökken az oltakozási kedv az országban, a várólistán már kevesebb mint 600 ezren szerepelnek, erről itt írtunk részletesen.

Az elmúlt 24 órában egyébként 62 881 személy kapott vakcinát Romániában, ezzel most 2 326 484 beoltottnál tartunk, közülük 1 435 730-an túl vannak az emlékeztetőn is. A kormány azt ígérte, a hónap közepétől újabb oltópontok nyílnak az országban, így a tervek szerint napi 100 ezer jelentkezőt tudnak majd beoltani.

Hirdetés