Gondolta volna? Románia azon EU-s országok közé tartozik, ahol a legkevesebb a rablás

Nem csalás, nem ámítás: az Eurostat adatai szerint tényleg jól állunk a rablások terén.

Hirdetés

Ha az Eurostatot nem tartanánk megbízható intézménynek, akkor azt gondolnánk, hogy ez a hír biztosan nem igaz. Így viszont csak meglepődve konstatáljuk: Románia egyike azon európai országoknak, melyekben a legkevesebb a rablótámadás. Százezer lakosra számítva 2017-ben 16 rablást jelentettek a rendőrségen Romániában, ennél csak Magyarország, illetve Szlovákia (9-9), Szlovénia (12), Ciprus (14), Észtország és Csehország (15-15) áll jobban. A lista másik végén Belgium (167), Franciaország (150). Spanyolország (144), Anglia (132) és Portugália (115) szerepel – ezekben tehát a leggyakoribb ez a típusú bűncselekmény.

Az Európai Unió tagállamaiban egyébként 2011 és 2017 között 24 százalékkal – 522 ezerről 396 ezerre – csökkent a rablótámadások száma, miután az előző négyéves periódusban 4 százalékkal nőtt.

És mivel magyarázható, hogy Románia ilyen jól teljesít ezen a téren? A bűncselekménytípusok közötti különbségtétel egészen biztosan szerepet játszik ebben, a rablás ugyanis nem ugyanazt jelenti, mint a lopás vagy a személy elleni támadás. De az is lehet, hogy a romániai rablók külföldön fejtik ki „áldásos” tevékenységüket. Nem tudjuk, csak tippelünk…

Hirdetés