Gondolta volna, hogy egy magyar támogatta az AUR-t az egyik legnagyobb pénzösszeggel?

Érdekes dolgok történnek néha a román politikai életben.

Hirdetés

Mint ismert, a 2020-as parlamenti választáson sokakat meglepve, 9 százalékos eredménnyel bejutott a parlamentbe a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nevű párt, amely a járványtagadás és az oltásellenesség mellett a magyarellenesség melegágya is – gondoljunk csak bele, hogy a párt színeiben jutott be a törvényhozásba Dan Tanasă, aki abból él, hogy hadjáratot folytat a magyar anyanyelv- és jelképhasználat ellen.

A párt azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy – „tisztaságát” bizonyítandó – nem használja fel a parlamentbe jutott pártoknak hivatalból járó állami támogatásokat.

Sokan azzal vádolták meg, hogy számos más, szélsőséges párthoz hasonlóan Moszkva finanszírozza, ami az Ukrajna elleni orosz támadás után meg is tépázta addig szárnyaló népszerűségét, de ez persze egyelőre nem bizonyított.

Ehelyett hivatalosan adományokból tartja el magát – és mint kiderült, az egyik legbőkezűbb mecénása éppen egy magyar.

Persze ha megnézzük, kiről van szó, akkor máris érthető a dolog.

Ugyanis

egy Nagy László – a hivatalos román verzió szerint Vasile Nagy – nevű aradi férfiról van szó, aki az AUR tagja.

Olyannyira, hogy 2020-ban a párt színeiben Arad megyében parlamenti képviselői mandátumot szerzett.

A nyilvántartás szerint Nagy 2020-ban 120 000 lejnyi adománnyal támogatta a pártot. A mérnöki végzettségű képviselő azt mondja, azért lépett be a pártba, mert szimpatikus volt neki a futballhuligánból lett, az úzvölgyi katonatemetőnél történt magyarellenes provokációért felelős pártelnök, George Simion tevékenysége.

Szerinte az AUR nem szélsőséges, más kisebbségiek is tagjai,

Hirdetés

ő nagyon jól érzi ott magát, mivel még senki sem szidta, és nem éreztette vele, hogy más lenne, mint a többiek, nem tapasztalt diszkriminációt.

Nos, ő tudja.

Egyébként a második legnagyobb összegű, 110 000 lejes támogatást egy besztercei könyvtáros, a harmadik, 97 000 lejest pedig szintén egy képviselő fizette be a pártkasszába.

 

 

 

Hirdetés