Gondolja meg kétszer, hol nyaral: kellemetlen meglepetés érheti, ha a hazaérkezés után karanténba kerül

Érdemes figyelni, melyik ország milyen besorolást kap járványügyi szempontból.

Hirdetés

Nem lesz túl népszerű a szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet azok körében, akik járványügyi szempontból magas kockázatúnak minősített országba készülnek utazni. A kormány ugyanis azzal szeretné elvenni a polgárok kedvét a felelőtlen utazgatástól, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS)

nem fizeti ki ezentúl a hazaérkezés után karanténban töltött két hét teljes egészét a munkáltatónak.

A rendelet kizárólag azokra vonatkozik, akik magáncéllal utaznak a járvány által súlyosan érintett térségekbe, ismerve és vállalva a megfertőződés kockázatát, és hazaérkezéskor – fizetett szabadságként -két hetet karanténban  kötelesek tölteni. Eddig az állam kifizette a munkáltatóknak mind a 14 napot, ezentúl viszont

csak 5 napot áll.

A CNAS elnöke, Adrian Gheorghe szerint a rendelet célja elbátortalanítani azokat, akik utazásaik során nem tartják szem előtt saját felelősségüket a közegészségre vonatkozóan.

A rendelet augusztus 1-jétől lép életbe.

Románia jelenleg három besorolást – zöld, sárga és vörös zóna – használ az országok járványügyi kockázatának megállapítására. A sárga zónába a másfél és három ezrelék közötti fertőzési rátájú országok tartoznak. A három ezrelék feletti lakosságarányos fertőzési rátájú országokat a vörös zónába sorolják. A listát hetente frissíti az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), a legutóbbi összesítés szerint egyedül Nagy-Britannia szerepel az vörös listán az európai országok közül. A karantén kötelezettsége alól az oltás jelenthet felmentést.

Hirdetés