George Simion aranyos nackópártját a törvényszéki ág is egyre húzza

Most épp az AUR logójába és „születésnapjába” kötöttek bele.

Hirdetés

Idén márciusban történt, hogy George Simion és Claudiu Târziu AUR-társelnökök benyújtottak egy alapszabály-módosítási kérelmet a bukaresti törvényszéken. Ebben nincs semmi különös, ez az eljárás.

Igen ám, de a taláros fők találtak pár hibát az aranyos kréta körül. Például azt, hogy az AUR új alapszabálya értelmében a pártnak joga van rádiót, illetve tévét működtetni. Nos, a vonatkozó törvény értelmében nincs joga. Sem az AUR-nak, se más pártnak. Tehát ezt szépen kihúzták a törvény őrei.

Találtak azonban két olyan bakit is, ami talán még jobban fáj az aranyosoknak. Az AUR 2019. december 1-én alapult, szimbolikus módon épp a nagy egyesülés napján. Vagyis ezen a napon van a párt „születésnapja”.

A párt immár közismert logója egy sárga mező, amelynek közepén ott az AUR betűszó, körülötte Románia határvonalát rajzolták a jobb oldalon, balra pedig egy csillagokból álló körrész látható, amely viszont túlmutat Románia jelenlegi határain, vagyis arra utal, hogy Észak-Bukovina és Besszarábia is az ország része.

Na mármost, a vonatkozó törvények kimondják, hogy a nemzeti ünnep (a nagy egyesülés napja) egyben nemzeti jelkép is, amelyet pártok nem használhatnak. Tehát az AUR „szülinapja” nem lehet december 1-én.

Hirdetés

A román történelmi régiók bevonása a logóba pedig azért nem korrekt, mert tilos más államok területeit ábrázolni egy párt állandó jelképén.

Az ítélet alapfokú, tehát fellebbezni lehet ellene. És nem kételkedünk abban, hogy Simion mester és társai élni fognak a lehetőséggel.

Hirdetés