Folytatódnak az elrettentő műveletek: a NATO tovább növelné a katonai jelenlétét az országban

Az észak-atlanti szövetség egyre több katonáját és harci eszközét vezényli a térségbe.

Hirdetés

A NATO tovább növelné a katonai jelenlétét az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán, így Romániában is – ezt Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára jelentette be Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek pénteki rendkívüli tanácskozása után.

A szárazföldi csapatbővítés mellett a légtérvédelmet is tovább erősítenék.

Erről konkrét döntés várhatóan a következő, március 16-ai ülésen születik majd. Stoltenberg szerint

az ukrán-orosz konfliktus várhatóan tovább durvul, az elkövetkező napok valószínűleg több halált, szenvedést és pusztítást hoznak

, ahogyan az orosz erők keményebb fegyvereket vetnek be, és folytatják támadásaikat az egész országban. A főtitkár azt is leszögezte, a NATO nem is támogatja az ukrán kormány kérését, hogy repüléstilalmi övezetet hozzanak létre Ukrajna felett az orosz légicsapások megakadályozása érdekében –

ez szerinte teljes körű háborúhoz vezethetne Európában.

Mint megírtuk, korábbant arról született döntés, hogy a NATO harccsoportot hoz létre Romániában, amelynek a vezetését Franciaország látja el.

A múlt kedden meg is érkeztek az első francia katonák az országba a NATO gyors reagálású ereje megerősítése érdekében, de korábban az Egyesült Államok is arról döntött, hogy Romániába vezényli Németországból a 2. lovasezred mintegy ezer katonáját.

Hirdetés