Foci-vb, ötödik nap: brazilos brazil bemutatkozás, CR rekordokat döntött

Két és fél meccsnyi unalmas futball után Portugália és Ghána összehozta az első forduló legőrültebb félórát, majd a fogadóirodák legnagyobb favoritja oktatta a szerbeket.

Hirdetés

Kameruni góllal kapott ki Kamerun

A meccs kamerunija: Breel Embolo. A gond csak az, hogy a Yaoundében született csatár ötéves kora óta Európában él, a svájci fociban nevelkedett és svájci válogatott, aki most győztes gólt lőtt szülőföldje ellen. Nem is ünnepelt látványosan.

A meccs kameruni száma: a nyolcas. Kamerun zsinórban nyolcadik vb-meccsét vesztette el, ennél rosszabb negatív sorozata csak Mexikóknak volt 1930 és 1958 között. Kamerun nyolcadik világbajnokságán szerepel, ez a legtöbb az afrikai válogatottak között.

A meccs nélkülözhetetlenje: Xherdan Shaqiri. A 31 éves középpályás a legutóbbi négy nemzetközi tornán (Eb, vb) a 24 svájci gól felében benne volt, 8 találattal és 4 gólpasszal. Most is tőle jött a gólpassz.

G-csoport: Svájc–Kamerun 1-0

Svájc: Sommer – Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez (Cömert, 90.) – Freuler, Xhaka – Shaqiri (Okafor, 72.), Sow (Frei, 72.), Vargas (Rieder, 81.) – Embolo (Seferovic, 72.)

Kamerun: Onana – Fai, Castelletto, N’Koulou, Tolo – Hongla (Ondoua, 69.), Gouet, Anguissa – Mbeumo (Ngamaleu, 81.), Chupo-Moting (Aboubakar, 74.), Toko Ekambi (N’Koudou, 74.)

Gólszerző: Embolo (48.)

Munkanélküli kapusok a negyedik góltalan meccsen

A meccs száma: 0. Ennyi kaput találó lövés volt egy jó iramú, kiegyensúlyozott, de helyzetekben szegény meccsen. A kapusok nyugodtan kérhettek volna munkanélküli segélyt.

A meccs tárgya: a kapufa. Az első félidő végén Diego Godín fejesénél, a második végén Federico Valverde bombájánál akadályozta meg a gólt.

H-csoport: Uruguay–Dél-Korea 0-0

Uruguay: Rochet – Cáceres, Godín, Giménez, Olivera (Viña, 78.) – Valverde, Vecino (De la Cruz, 78.), Bentancur – Pellistri (Varela, 88.), Suárez (Cavani, 64.), Núnez.

Dél-Korea: Kim Szung Kju – Kim Mun Hvan, Kim Min Dzse, Kim Jung Kvon, Kim Dzsin Szu – Hvang In Bom, Dzsung Vu Jung – Na Szang Ho (Lee Kang In, 74.), Li Dzse Szun (Szon Dzsun Ho, 74.), Szon Hung Min – Hvang I Dzso (Cso Ku Szung, 74.)

Cristiano Ronaldóról szólt a vb eddigi legőrültebb meccse

A nap Janus-arcai: Portugália és Ghána. A meccs első órájában nagyon érett egy újabb darálós, de unalmas 0-0, aztán jött a vb eddigi legőrültebb fél órája, öt góllal és még jónéhány nagy kimaradt helyzettel.

A meccs munkanélkülije: Cristiano Ronaldo. Mivel két napja szerződést bontott a Manchester Uniteddel, hivatalosan klub nélküli futballistaként szerepel a vb-n. Közben meg ő az első játékos, aki összesen 10 világ- vagy Európa-bajnokságon lépett pályára, és az első, aki 5 világbajnokságon is rúg gólt.

A nap elsője: Andre Ayew. Bár Ghána csak ötödikként lépett pályára a világbajnokságon az afrikai csapatok közül, elsőként neki sikerült gólt szereznie Katarban. Győzelem azonban így sem volt az első fordulóban a Fekete Földrésznek.

A meccs plágiuma: Osman Bukari. Képes volt a Cristiano Ronaldo védjegyévé vált jellegzetes gólörömmel ünnepelni, a „szerző” szeme láttára.

Hirdetés

A nap töketlenje: Ismail Elfath. Kiállítás eddig még nem volt ezen a vb-n, de most csak a marokkói születésű amerikai bírón múlott az első piros lap(ok). Ghána balhéra bármikor hajlamos, provokáló játékosai nem úszták volna meg egy keményebb bíróval.

H-csoport: Portugália–Ghána 3-2

Portugália: Diogo Costa – Cancelo, Dias, Danilo, Guerreiro – B. Fernandes, Neves (Rafael Leao, 77.), B. Silva (Palhinha, 88.) – Otavio (W. Carvalho, 56.), Cristiano Ronaldo (Ramos, 88.), Joao Félix (Joao Mário, 88.)

Ghána: Ati-Zigi – Seidu (Lamptey, 67.), Djiku (Kyereh, 90+2.), Amartey, Salisu, Baba – Kudus (Bukari, 77.), Partey, Abdul Samed (Semenyo, 90+2,), A. Ayew (J. Ayew, 77.) – Williams

Gólszerző: Cristiano Ronaldo (64. – 11-esből), Joao Félix (78.), Rafael Leao (80.), illetve A. Ayew (73.), Bukari (89.)

A vb-cím mellett a Puskás-díjra is bejelentkeztek a brazilok

A nap braziljai: a brazilok. Pont úgy játszottak, ahogy egy brazil válogatottól illik, végigtámadva a mérkőzést. A szerb védelem jó egy órán át állta a sarat, Vanja Milinkovics-Szavics védett mindent, amit lehet, de aztán Richarlison bő 10 perc alatt eldöntötte.

A nap gólja: Richarlison. Mit a nap, jó eséllyel egyenesen a vb gólját lőtte a Tottenham csatára, felpörgetve magának a labdát, és a levegőben átfordulva zúdítva a hálóba.

A nap copy-pastje: a 2-0. Négy éve, az előző világbajnokságon is ugyanez lett a brazil–szerb meccs végeredménye.

G-csoport: Brazília–Szerbia 2-0

Brazília: Alisson – Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro – Casemiro, Lucas Paquetá (Fred, 75.) – Raphinha (Martinelli, 87.), Neymar (Antony, 80.), Vinícius Júnior (Rodrygo, 75.) – Richarlison (Gabriel Jesus, 79.).

Szerbia: V. Milinkovics-Szavics – Veljkovics, Milenkovics, Pavlovics – Zivkovics (Ilics, 57.), Sz. Milinkovics-Szavics, Gudelj (Radonjics, 57.), Lukics (Lazovics, 66.), Mladenovics (Vlahovics, 66.) – Tadics, Mitrovics (Makszimovics, 83.)

Gólszerző: Richarlison (63., 74.)

A pénteki program: Wales–Irán (12.00), Katar–Szenegál (15.00), Hollandia–Ecuador (18.00), Anglia–Egyesült Államok (21.00)

Hirdetés