Foci-vb, hatodik nap: a házigazda Katar esett ki elsőként

Továbbjutó még nincs a katari világbajnokság második fordulójának első napja után, a házigazda esélyei viszont végleg elszálltak. Nincsen meccsnap 0-0 nélkül.

Hirdetés

Irán köszönte az ajándékokat

A meccs Mikulásai: a walesi védők. Nem hiába játszottak pirosban, rengeteg helyzetet ajándékoztak az iráni támadóknak. A kapufa kétszer, a VAR egyszer mentette meg őket a góltól, de végül Joe Allen eladott labdáit már büntették a perzsák.

A meccs megszakadt hagyományai: Wales ötödik vb-csoportmeccsén már nem döntetlent játszott, Irán pedig kilencedik nekifutásra végre legyőzött egy európai csapatot. És megvan a mostani vb első tizenhatoson kívülről lőtt gólja is, Ruzbeh Csesminek köszönhetően.

A meccs vaksija: Mario Escobar. A guatemalai bíró elsőre csak sárga lappal büntette a Taremit szájba rúgó walesi kapust, de a VAR jogosan pirosra módosította a lapot.

A meccs könnyei: az iráni szurkolóké. A meccs előtt bánatukban sírtak, miután az iszlám állam vezetése retorziókkal fenyegette meg az Anglia ellen a himnuszt nem éneklő csapatot. A végén meg örömükben.

B-csoport, második forduló: Wales–Irán 0-2
Wales: Hennessey – Mepham, Rodon, Davies – Roberts (Johnson, 58.), Ramsey (Ward, 87.), Ampadu (Allen, 77.), Williams – Wilson (James, 58.), Moore, Bale.
Irán: H. Hosszeini – Rezajan, Puraligandzsi, M. Hosszeini, Mohammadi – Golizadeh (Dzsahanbahs, 77.), Nurollahi (Csesmi, 77.), Ezatolahi (Karimi, 83.), Hadzsszafi (Torabi, 77.) – Azmun (Anszarifard, 68.), Taremi
Gólszerzők: Csesmi (90+8.), Rezajan (90+11.)
Kiállítva: Hennessey (85.)

3D-vel intézte el Szenegál a házigazdát

A meccs jó tanulója: Katar. Csak másfél meccs és egy kétgólos előnyben lazító Szenegál kellett hozzá, hogy valami versenyképes focit is mutasson. A gólra rászolgált a házigazda, de továbbra is durván lefelé lóg ki a vb mezőnyéből.

A meccs homokszeme a gépezetben: Antonio Miguel Mateu Lahoz. A FIFA ugyan 12 éve mindenben és mindent megengedett és megadott Katarnak, a spanyol bíró viszont 0-0-nál simán elvett tőle egy teljesen jogos büntetőt. A VAR se lépett közbe, ott is egy spanyol bíró volt a főnök.

A meccs betűje: D. Mint Dia, Diedhiou és Dieng, a három szenegáli gólszerző.

A nap elsője: korábban még sosem találkozott világbajnokságon Ázsia és Afrika aktuális bajnoka. Egész szórakoztató foci lett belőle, de a helyzetek bősége elsősorban az olykor nevetségesen naiv, rengeteget hibázó védelmeknek volt köszönhető.

A-csoport: Katar–Szenegál 1-3
Katar: Barsem – Pedro Miguel (Vaad, 83.), Mohammad, Huhi, Hasszan, Ahmed (Szalman, 83.) – al-Hajdosz (Muntari, 74.), Budiaf (Hatem, 69.), Madibo – Ali, Afif.
Szenegál: É. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs (Cissé, 77.) – Gueye, N. Mendy (P. Sarr, 77.) – I. Sarr (Ndiaye, 74.), Diedhiou (Dieng, 74.), Diatta (Ciss, 64.) – Dia.
Gólszerző: Muntari (78.), illetve Dia (41.), Diedhiou (48.), Dieng (84.)

Továbbjutó még nincs, de kieső már van az A-csoportban

A nap lustái: a hollandok. Belőtték a vb eddigi leggyorsabb gólját, aztán már semmit se akartak a meccstől. Ecuador viszont akart, ment előre becsülettel, lőtt lesgólt, szabályos gólt és kapufát is, sokkal inkább győzelmet érdemelt volna.

Hirdetés

A meccs következménye: Katar már semmiképpen nem juthat tovább. Vb-rendező ország eddig csak egyszer esett ki a csoportkörben (Dél-Afrika, 2010), de akkor is maradt még esélye az utolsó mérkőzés előtt.

A meccs gólkirálya: Enner Valencia. Gólt továbbra is csak ő tud rúgni Ecuadornál, viszont a végén megsérült, és kérdésessé vált a játéka a sorsdöntő, Szenegál elleni keddi meccsen.

A-csoport: Hollandia–Ecuador 1-1
Hollandia: Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, Koopmeiners (De Roon, 80.), F. de Jong, Klaassen (Berghuis, 69.), Blind – Bergwijn (Depay, 46.), Gakpo (Weghorst, 80.)
Ecuador: Galíndez – Preciado, Porozo, Torres, Hincapié, Estupinán – Plata (Ibarra, 90.), Méndez, Caicedo, Estrada (Sarmiento, 74.) – Valencia (Rodriguez, 90.)
Gólszerző: Gakpo (6.), illetve Valencia (49.)
A csoport állása: 1. Ecuador és Hollandia 4 pont, 3. Szenegál 3, 4. Katar 0.

Túlélésre játszottak az unott angolok

A meccs paradoxona: Az amerikai kezdőkapus, Matt Turner, az Arsenal cserekapusa. Az Arsenal kezdőkapusa, Aaron Ramsdale, az angol válogatott cserekapusa.

A nap plágiuma: Anglia. Szinte tökéletesen másolta le a hollandok kockázatkerülő, biztos egy pontra hajtó fociját, pedig egy győzelemmel megnyerte volna a csoportot. Így még akár ki is eshet, bár ahhoz néggyel kellene kikapjon Walestől.

A meccs matekképlete: football = soccer. Végig az amerikai volt az aktívabb, kezdeményezőbb csapat az angolszász derbyn, Pulisic kapufájánál a győzelemhez is közelebb járt. A focit feltaláló angolok világbajnokságon még mindig nyeretlenek a lesajnált jenkik ellen: 1950-ben 1-0-ra kikaptak, 2010-ben pedig 1-1 volt a végeredmény.

B-csoport: Anglia–Egyesült Államok 0-0
Anglia: Pickford – Trippier, Stones, Maguire, Shaw – Bellingham (Henderson, 69.), Rice – Saka (Rashford, 78.), Mount, Sterling (Grealish, 68.) – Kane.
Egyesült Államok: Turner – Dest (Moore, 78.), Zimmermann, Ream, Robinson – McKennie (Aaronson, 77.), Adams, Musah – Weah (Reyna, 83.), Wright (Sargent, 83.), Pulisic.
A csoport állása: 1. Anglia 4, 2. Irán 3, 3. Egyesült Államok 2, 4. Wales 1.

A góllövőlista élmezőnye:

3 gól: Enner Valencia (Ecuador)
2 gól: Mehdi Taremi (iráni), Cody Gakpo (holland), Olivier Giroud (francia), Richarlison (brazil), Bukayo Saka (angol), Ferran Torres (spanyol)
A szombati program: Tunézia–Ausztrália (12.00), Lengyelország–Szaúd-Arábia (15.00), Franciaország–Dánia (18.00), Argentína–Mexikó (21.00)

Hirdetés