Foci-vb, harmadik nap: megint sírhat Argentína

Az első nagy meglepetés, az első gól nélküli döntetlenek és az első kimaradt tizenegyes is megvolt a katari labdarúgó-világbajnokságon. Hátrányból nyertek a címvédő franciák.

Hirdetés

A meccs déjà vu-je: az argentinok négy éve Izlanddal nem bírtak az első meccsen, most a vb egyik leggyengébbnek tartott csapata verte meg őket. Igaz, Messi már legalább belőtte a 11-est…

A meccs felesleges rekordja: Messi a negyedik világbajnokságán lőtt gólt, elsőként az argentin focisták közül. Szaúd-Arábia a 33. ország, amely ellen betalált, ez is rekord. A négy vb-n is gólt szerzők listáján eddig Pelé, Uwe Seeler, Miroslav Klose és Cristiano Ronaldo szerepelt.

A meccs elmaradt rekordja: Argentína zsinórban 36 veretlen mérkőzéssel érkezett a vb-re, de az olaszok 37-es csúcsát nem sikerült beállítania. Pedig ázsiai ellenfél ellen korábban négyből négyet meccset nyertek meg világbajnokságon.

A meccs kulcsa: a szaúdi lestaktika. Argentína négyszer talált be az első félidőben, de ebből háromszor lesről. Összesen tíz leshelyzetük volt, Hervé Renard, a szaúdiak francia edzője ezt nagyon betanította az amúgy lelkes, de primitív focit játszó csapatának.

A meccs megszakadt sorozata: Argentína az 1930-as döntő (2-4 Uruguay ellen) nem vesztett el olyan világbajnoki meccset, amelyen félidőben vezetett. Most öt perc alatt kapott kettőt a meccs többi részében hősiesen védekező araboktól.

C-csoport, 1. forduló: Argentína–Szaúd-Arábia 1-2

Argentína: E. Martínez – Molina, Romero (Lisandro Martínez, 59.), Otamendi, Tagliafico (Acuña, 71.) – De Paul, Paredes (Fernandez, 59.) – Di María, Messi, Gómez (J. Álvarez, 59.) – Lautaro Martínez.

Szaúd-Arábia: al-Ovaisz – Abdulhamid, al-Tambakti, al-Bulaihi, al-Sahrani (al-Breik, 90+9.) – al-Malki, Kanno, al-Faradzs (al-Abed, 45+4., al-Amri 88.) – Sz. al-Davsari, al-Buraikan (Asziri, 88.), al-Sehri (al-Gannam, 78.).

Gólszerzők: Messi (10. – 11-esből), illetve al-Sehri (48.), Sz. al-Davsari (53.)

Sok szöglet a semmiért…

A meccs visszatérése: Christian Eriksen. Másfél éve, az Európa-bajnokságon még a dán középpályás életéért küzdöttek a pályán az orvosok, most újra pályára lépett egy világversenyen.

A meccs családja: a Schmeichelek. Kasper ötödik világbajnoki mérkőzésén védte dán kaput, ezzel utolérve édesapját, a legendás Peter Schmeichelt. És tett is a pontszerzésért, eddig az övé vb legnagyobb védése.

A meccs felesleges játékeleme: a szögletek. Dániának 12, Tunéziának 9 sarokrúgása volt, a meccs 24 lövése közül 15 is ezek után jött, de gól egyikből sem lett.

A nap kihagyott helyzete: Andreas Cornelius. Húsz centiről, szinte üres kapura kapufát fejelni nagyon nehéz, de neki sikerült.

D-csoport, 1. forduló: Dánia–Tunézia 0-0

Dánia: Schmeichel – Andersen, Kjaer (Jensen, 65.), Christensen – Kristensen, Delaney (Damsgaard, 45+1.), Eriksen, Höjbjerg, Maehle – Skov Olsen (Lindström, 65.), Dolberg (Cornelius, 65.).

Tunézia: Dahmen – Talbi, Meriah, Bronn – Dreger (Kesrida, 88.), Szkiri, Laidouni (Szasszi, 88.), Abdi – Ben Szliman (Szliti, 67.), Mszakni (Medzsbri, 80.) – Dzsebali (Henisszi, 80.).

Pörgős 0-0 után egy jóval unalmasabb 0-0

A meccs vb-specialistája: Guillermo Ochoa. Már a negyedik világbajnokságon csodálkozhatunk rá a meglepően szerény európai karriert (Ajaccio, Málaga, Standard Liége) befutó 37 éves mexikói kapus fantasztikus képességeire és bravúrjaira. Most csak egyszer kellett védenie, de akkor 11-est…

Hirdetés

A meccs elátkozottjai: a lengyel büntetőlövők. Lengyelország az első csapat a vb-történelemben, amely három egymást követő 11-est sem tudott értékesíteni. Az 1978-as tornán Kazimierz Deyna (Argentína ellen), 2002-ben Maciej Zurawski (az Egyesült Államok ellen), most pedig Robert Lewandowski hibázott. Utóbbinak már csak a vb-gól hiányzik a nagyszerű karrierjéből, de az sehogy sem akar összejönni.

A meccs óvatos duhajai: a lengyelek. Hagyományosan rosszul kezdik a vb-ket, csak 1974-ben tudták megnyerni az első meccsüket. Most – talán az argentin vereség tudatában is – rámentek a biztos egy pontra, teljesen átadva a kezdeményezést a vb-ket hagyományosan jól kezdő Mexikónak. A 11-esen kívül nem is volt komoly helyzetük.

C-csoport, 1. forduló: Mexikó–Lengyelország 0-0

Mexikó: Ochoa – Sánchez, Montes, Moreno, Gallardo – Herrera (Rodríguez, 71.), E. Álvarez, Chávez – Lozano, Martín (Jimenez, 71.), Vega (Antuna, 84.).

Lengyelország: Szczesny – Cash, Bereszynski, Glik, Kiwior, Zalewski (Bielik, 46.) – Kaminski, Krychowiak, Szymanski (Frankowski, 72.) – Zielinski (Milik, 87.), Lewandowski.

Ijedtükben négyet rúgtak a franciák

A nap megtört átka: megnyerte első meccsét a címvédő. A legutóbbi három világbajnok nem tudott nyerni a következő vb első meccsén, és most a franciákra is ráijesztett az elején Ausztrália. De aztán öt perc alatt helyreállt a világ rendje – akárcsak 2018-ban, újra a franciák nyertek, csak most az akkori 2-1-nél sokkal simábban.

A nap cseréje: Hernández helyett Hernández. Mivel a francia keret balhátvédei testvérek, amikor Lucas megsérült, Théo állt be a helyére. Az amúgy sem rövid francia sérültlista (Maignan, Kanté, Kimpembe, Nkunku, Pogba, Benzema, Varane) után újabb alapember esett ki.

A nap rekordere: Olivier Giroud. Cserecsatárnak hozták ki, de Benzema kiesésével kezdő lett a 36 éves veterán. Ki is használta az alkalmat, és két góljával utolérte a Kékek rekorderét, Thierry Henryt (51 találat), egyben ő lett a legidősebb francia világbajnoki gólszerző, Zidane-t taszítva le a trónról.

D-csoport, 1. forduló: Franciaország–Ausztrália 4-1

Franciaország: Lloris – Pavard (Koundé, 89.), Upamecano, Konaté, L. Hernández (T. Hernández, 13.) – Tchouaméni (Fofana, 77.), Rabiot – Dembélé (Coman, 77.), Griezmann, Mbappé – Giroud (Thuram, 89.).

Ausztrália: Ryan – Atkinson (Baccus, 85.), Rowles, Souttar, Behich – McGree (Mabil, 73.), Mooy, Irvine (Degenek, 85.) – Leckie, Duke (Cummings, 56.), Goodwin (Kuol, 73.).

Gólszerzők: Rabiot (27.), Giroud (32., 71.), Mbappé (68.), illetve Goodwin (9.)

A szerdai program: Marokkó–Horvátország (12.00), Németország–Japán (15.00), Spanyolország–Costa Rica (18.00), Belgium–Kanada (21.00)

 

Hirdetés