Fotó: a galaci kórház Facebook-oldala

Fertőzési góc alakult ki egy kórházban, 38 alkalmazott koronavírusos, a többiek a végkimerültségtől szenvednek

Eközben az utóbbi 24 órában a korábbiakhoz képest harmadannyi tesztet végeztek, de így is lett 250 új fertőzött.

Hirdetés

Súlyos válságba került Galac megye legnagyobb kórháza, a szomszédos megyék betegeit is ellátó Szent András Kórház, ahol az utóbbi napokban megugrott a fertőzöttek száma. Ellentmondásos adatok vannak arról, hogy pontosan hányan fertőződtek meg, a Mediafax 24 fertőzött egészségügyi alkalmazottról ír, az Adevărul 38-ról.

A vírus a múlt héten jelent meg, egyre több kórházi osztályt érintve. Először egy rezidens, hét asszisztens és két ápoló fertőződött meg az onkológiai, az urológiai, a kardiológiai és a sürgősségi részlegen. Az érintett osztályokat lezárták, nem fogadnak új betegeket, a nem súlyos eseteket hazaküldték, emellett általános fertőtlenítést rendeltek el. A járványtani vizsgálat szerint a pozitív alkalmazottak nem a kórházban fertőződtek meg, hanem kórházon kívül, a tünetmentes fertőzöttekkel való érintkezés során.

Az intenzív terápia vezető főorvosa a Facebookon borult ki a tarthatatlan helyzet miatt. Azt írja, hogy nagyon sok munka hárul rájuk azért, mert ilyen sok alkalmazott kapta el a vírust. Mindenki pszichikailag és fizikailag is fáradt, kimerült és elkeseredett, a nap végén perfúzióra és oxigénre van szükségük ahhoz, hogy másnap képesek legyenek folytatni a munkát. Addig nem adják fel, amíg bírják, írja elkeseredett hangvételű bejegyzésében az osztályvezető főorvos.

A megye egyetlen, intenzív terápiás ellátást biztosító osztályán egyetlen szabad ágy sem maradt. A szükségállapot idején sem volt ennyi beteg a megyében, gyakorlatilag néhány nap alatt a duplájára nőtt az esetszám. Vasárnap még 999 fertőzöttről tudtak, hétfőn ez a szám 1071-re nőtt. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 72 esetet regisztráltak. A szakértők szerint a tünetmentes betegek számának növekedése okozta a vírus elterjedését a megyében.

Nagyon kevés tesztet végeztek, 250 új esetet találtak

Hirdetés

A vasárnap déltől eltelt 24 órában 250 új koronavírus-fertőzést mutattak ki – derül ki stratégiai kommunikációs csoport adataiból. A szám azért lényegesen alacsonyabb az elmúlt napokban mért 300-400-as szinthez képest, mivel most kevés tesztet végeztek. Míg a múlt héten 11-12 ezer napi tesztet végeztek el, vasárnap csak valamivel több mint hétezret. Hétfőre csupán 4614-et.

Persze ez nem jelenti, hogy 12 ezer teszt esetén háromszor annyi, 750 körüli pozitív eredmény született volna. Azért nem lehet itt matematikázni, mivel – ahogy azt korábban több szakember is elmondta –, a teszteket elsősorban a korábbi esetek környezetében, gócpontokban és azok környékén végzik.

Az elmúlt 24 órában 18-an haltak meg a fertőzés szövődményei miatt, egy ember kivételével mindannyian szenvedtek valamilyen más betegségben.

Intenzív osztályon 227 személyt ápolnak, tizenkettővel többet, mint vasárnap.

Hirdetés