Felmérés: a pedofilok több mint fele köszöni szépen, büntetés nélkül megússza a dolgot

A járványhelyzet ideje alatt jelentősen megnőtt a kiskorúak bántalmazásával kapcsolatos bejelentések száma.

Hirdetés

Lesújtó adatokkal rukkolt elő a Mentsétek meg a gyermekeket! elnevezésű egyesület arról, hogy a román törvényhozás mennyire kesztyűs kézzel bánik a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt indított ügyekkel.

A legfelső bíróságtól kikért adatok szerint

  • 2018-ban például 4268 pedofíliával kapcsolatos ügy volt folyamatban a bíróságokon, de az év végéig csak 1634 esetben született ítélet;
  • egy évvel később már 4830 folyamatban lévő ügyről tudunk, de ezúttal is csak 1793 peres ügyet fejeztek be, 206 esetben az elkövetőt sem sikerült beazonosítani.
  • 2020 első felében 3840 peres ügyből 873-at sikerült befejezni. 

A gyerekjogvédő egyesület arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozások idején jelentősen megnőtt a kiskorúak bántalmazásra vonatkozó bejelentések száma: 2020 első 9 hónapjában több mint 10 ezer ilyen esetről tudunk hivatalosan (9652 esetben családon belüli erőszakról van szó), de csak 1092 agresszor ellen indult bűnvádi eljárás.

Hajmeresztő az is, hogy csak 2020 első felében 329 panaszt vettek jegyzőkönyvbe kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszak miatt. A rendelkezésre álló – természetesen nem a teljes képet mutató – hivatalos adatok szerint as bántalmazásoknak leginkább a 10-13 évesek vannak kitéve.

Hirdetés