Felmentették a vesztegetést elfogadó határrendészeket, mert az indoklás szerint nem maguktól voltak korruptak, hanem provokálták őket

Vajszívűnek bizonyultak a bírák.

Hirdetés

Sajátos, a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható illetékesek leleplezését célzó fedett nyomozásokat is potenciálisan befolyásoló ítéletet hozott a temesvári ítélőtábla: jogerősen felmentett 14, korrupcióval gyanúsított Arad megyei határrendészt.

Az indoklás némileg meglepő: a bírók szerint a határrendészek maguktól nem fogadtak volna el vesztegetést,

csak azért tették zsebre a csúszópénzt, mert a fedett nyomozók túl erőszakosan győzködték őket.

A határrendészek ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) emelt vádat, és az aradi törvényszék már alapfokon is felmentette őket.

A temesvári táblabíróság ezt követően visszautalta az ügyet alapfokra, az aradi törvényszék viszont ismét felmentő ítéletet hozott.

Ezt erősítette meg múlt heti jogerős ítéletével a temesvári táblabíróság.

A bírák érvelése szerint ugyanis a határrendészeknek alapvetően eszük ágában sem lett volna bűncselekményt elkövetni, de lebuktatásukra kiküldött, a DNA-val együttműködő fedett nyomozók egyszerűen túl rámenősek voltak, így hát eltették az általuk felajánlott pénzt.

A bíróság azt mondja: semmi sem bizonyítja, hogy ha nem pont a fedett nyomozók akarták volna megvesztegetni őket, akkor hajlottak volna a korrupcióra.

Arra sincs bizonyíték, hogy a vádlottak korábban mástól elfogadtak volna vesztegetést,

Hirdetés

vagyis nem áll meg a DNA vádja, miszerint a testületen belül általánosan elterjedt a korrupció.

A bíróság azt ugyan elismeri, hogy a nyomozó hatóságok törvényesen jártak el, de nem megszokott helyzetben ajánlottak fel vesztegetést a határrendészeknek, hanem úgy provokálták őket.

A most felmentett, a varsándi és a nagylaki autópálya-határátkelőnél dolgozó vádlottakat azért állították bíróság elé, mert az ügyészek szerint szemet hunytak afölött, hogy törvénytelen szállítmányok léptek be az országba.

Egyébként az ügy érdekessége, hogy négy másik határrendész beismerte: 2016 augusztusa és szeptembere között 150 és 41 000 euró közötti összegeket és egyéb javakat fogatott el azért, hogy csempészcigaretta- és használtabroncs-szállítmányokat engedjen be az országba. Őket felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték – a többiek viszont, akik nem ismerték be a bűnösségüket, most örülhetnek a vajszívű bírák ítélete nyomán.

Hirdetés