fotó: Pixabay.com

Félezer, bizonyítottan koronavírusos beteg jár-kel szabadon közöttünk, mert nem akartak kórházban maradni

Sokan nem is tünetmentesek, de erőszakkal nem lehetett benn tartani őket.

Hirdetés

Az utóbbi két napban 550 olyan személy távozott a kórházból, akiket bizonyított koronavírus-fertőzés miatt utaltak be – közölte hétfőn a riasztó adatot Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. Ez azért lehetséges, mivel az alkotmánybíróság közel két héttel ezelőtti döntése értelmében senkit nem lehet akarata ellenére karanténban, elszigetelve vagy kórházba utalva tartani miniszteri rendelettel, ahogy eddig, mivel alapvető jogokat csak törvénnyel lehet korlátozni.

Ez a szám minden bizonnyal jóval magasabb lenne, ha az az alkotmánybíróság június 25-i döntése azonnali érvényű lett volna, de csak pár napja, pénteken lépett érvénybe. Országszerte közel hatvanezer ember van otthoni elszigeteltségben, több mint hétszázan intézményes karanténban és mintegy hatezren kórházban.

Ráadásul a kórházból önszántából távozott 550 személy közül sokan nem is tünetmentesek. Raed Arafat belügyi államtitkár egy olyan esetet említett, hogy egy légzéstámogatásra szoruló covid-beteg elutasította a kórházba utalást és hazament.

Az alkotmánybírósági döntés nyomán kialakult joghézagot hivatott pótolni egy új törvény, amelyet a kormány hétfőn fogadott el, de a parlamentnek is meg kell szavaznia.

Hirdetés