Illusztráció / Pixabay

Felértékelődik a mezőgazdaság szerepe, ezért a gazdák több beleszólási jogot kérnek

A nemzetközi helyzet megköveteli, hogy Románia komolyan vegye az élelmiszer-biztonságát.

Hirdetés

Az ukrajnai háború okozta nemzetközi kontextus még hosszú évekig bonyolulttá teszi a regionális és globális élelmiszerpiacot, ezért a megfelelő ellátás érdekében mihamarabbi döntések meghozatalára van szükség – vélik a romániai gazdák, akik erre hivatkozva helyet kérnek a védelmi kérdésekben legfontosabb döntéshozói hatalom, a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) asztalánál.

A Gazdálkodók Ereje Egyesület vasárnap közleményben kérte, hogy módosítsák a CSAT összetételét meghatározó jogszabályt, hogy abba kerüljön bele a mezőgazdasági miniszter is. A jelenlegi tagok: Románia elnöke, a miniszterelnök, a védelmi miniszter, a belügyminiszter, a külügyminiszter, az igazságügyi miniszter, a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója, a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója, a vezérkari főnök és az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Eléggé meggyőző érvnek tűnik, hogy szerintük olyan időket élünk, amikor évtizedekre eldől a román agrár-élelmiszeripari ágazat sorsa. Egy esetleges élelmiszerválság esetén, a szükséges döntések meghozatalakor nem árt, ha jelen van az ágazatért felelős kormánytag is. „ Az ország védelme a gazdák védelmét is jelenti” – fogalmaznak.

A gazdák azt akarják elérni, hogy a parlamenti pártok egyezzenek meg a jogszabály mihamarabbi módosításáról.

Hirdetés