Fájni fog: a siralmas átoltottság miatt büntethetik a román állampolgárokat a védettebb európai országok

Az oltásellenesek miatt korlátozások jöhetnek.

Hirdetés

Nemcsak önmaguknak okoznak kárt azok, akik bedőlnek a koronavírus-járvány elleni egyedüli megoldást jelentő oltások elleni agyatlan uszításnak, hanem mindenkinek.

És nem csupán azzal, hogy ők maguk nem védettek, így másokat is megfertőzhetnek, hanem más módon is.

Például azzal, hogy a szánalmas átoltottság miatt más, jobban álló országok

korlátozásokat vezethetnek be a román állampolgárokkal szemben.

Erre Nelu Tătaru, a miniszterelnök egészségügyi tanácsadója, volt egészségügyi miniszter figyelmeztetett.

Mint mondta, Európában már számos 60 vagy 70, sőt akár 80 százalékos átoltottságú ország van, miközben Romániában, ahol alig 31 százalékos a vakcinák révén védetté váltak aránya, még mindig sokan bagatellizálni próbálják a járványt, és tombol az oltásellenesség.

Dániában, ahol több mint 72 százalékos az átoltottság, már született olyan tanulmány, amely szerint hiába a kedvező számok, ha a rosszul álló európai országok – például Románia és Bulgária – polgárai miatt továbbra is velünk marad a járvány.

Ennek nyomán biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb a román állampolgárokkal szembeni korlátozások is érkeznek, ha nem oltatják be magukat a lehető legtöbben a lehető legrövidebb idő alatt.

Hirdetés

Tătaru felrótta, hogy

miközben azt számolgatjuk, hány szabad ágy van még az intenzív osztályokon, nem teszünk azért, hogy ne teljenek meg.

Ezért aztán fontos, hogy azon ágazatokban, amelyekben a dolgozók közvetlen és gyakori kapcsolatba kerülnek másokkal, kötelező oltást vagy saját költségű tesztelést vezessenek be.

Elmondta: a járvány akkor fékezhető meg, ha a lakosság 60-70 százalékát sikerül immunissá tenni. Immunitás az oltás mellett a fertőzésen való áteséssel is megszerezhető – a jelek szerint sokan úgy döntöttek, hogy az utóbbi úton szereznek védettséget.

Ami nem kicsit kockázatos.

Hirdetés