Ezért zuhant le a légierő vadászgépe és helikoptere a vizsgálatok hivatalos eredménye szerint

A védelmi minisztérium most tette közzé az elemzést.

Hirdetés

Most már hivatalos papír van arról, hogy nem külföldről indított támadás, hanem baleset miatt zuhant le még a hónap elején a román légierő egyik MiG-21 Lancer vadászgépe és egy IAR Puma helikoptere.

A védelmi minisztériumnak a balesetet követően pontosan négy hetébe telt, hogy az előzetes vizsgálatok végére érjen, és kiadja az eredményről szóló hivatalos dokumentumot.

Eszerint a helyszíni vizsgálatok, a repülési adatokat rögzítő berendezések ellenőrzése, a rádióbeszélgetések meghallgatása, a roncsok állapota és az időjárási viszonyok vizsgálata alapján a kettős baleset nagy valószínűség szerint

az emberi és környezeti tényezők összejátszása nyomán következett be,

azt, hogy ezek milyen arányban felelősek a tragédiáért, a további vizsgálatok hivatottak megállapítani.

A balesetek körülményeit a bukaresti katonai törvényszéki ügyészség felügyelete alatt tovább vizsgálják.

Emellett arról is döntöttek, hogy a MiG-21 Lancerek és az IAR-330 Pumák ismét felszállhatnak.

Mint megírtuk, március 3-án este egy MiG-21 Lancer vadászgép a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu katonai támaszpontról szállt fel légi járőrözési feladatokat végezni, de egy idő után megszakadt vele a kapcsolat. Ezért a keresésére küldtek egy Puma helikoptert hét emberrel a fedélzetén, de nemsokára ez is eltűnt a radarképernyőkről.

Hirdetés

Mint kiderült, mindkét légi jármű lezuhant, összesen nyolc ember halálát okozva.

A korábbi feltételezések szerint a vadászgép műszaki hiba, a helikopter pedig a havazás és a viharos szél miatt zuhant le, miután a forgószárnyaira jég rakódott.

Orosz források szerint a vadászgépet valójában egy Ukrajnából kilőtt rakéta találta el, ezt azonban a román védelmi tárca álhírnek minősítette.

Hirdetés