Ezentúl nyugodtan eldobhatja a kasszabont vásárlás után – nincs többé nyugtalottó

Az adócsalás ellen kidolgozott csodafegyver a technikai fejlődéssel fölöslegessé vált.

Hirdetés

Már a Hivatalos Közlönyben is megjelent az a kormányhatározat, amely megszünteti a 2015-ben indított nyugtalottót. Mint ismert, a szerencsejátéknak ezen válfaját eredetileg az adócsalás visszaszorítása érdekében vezették be. A lényege az volt, hogy a Román Lottótársaság minden hónapban kihúzott két számot: egy dátumot, illetve egy 1 és 999 közötti számot, amely a vásárláskor elköltött összegnek felelt meg, a játékban ugyanis csak 1 és 999 lej közötti vásárlás nyugtájával lehetett részt venni.

Ez természetesen arra ösztönözte a vásárlókat, hogy elkérjék, és megőrizzék a nyugtákat (helyi dialektusban: kasszabon) a következő sorsolásig, így elvileg a nyugta nélkül, feketén működő gazdasági szereplők tevékenységét is visszaszorította. A megnyerhető maximális keret minden sorsolás esetében 1 millió lej volt, amelyet a nyertes nyugták számának függvényében osztottak szét.

Ám ez már a múlté.

A játék megszüntetésének indoklásában az áll, hogy s gazdasági szereplők már olyan új ketyerékkel vannak felszerelve, amelyek az adóhatóság számítógépes rendszeréhez vannak csatlakoztatva, és naponta továbbítják a kereskedők bevételeiről az adatokat, így a nyugtalottó tulajdonképpen fölöslegessé vált.

Így aztán nyugodtan eldobhatja a bonjait, nem veszi túl sok hasznukat ezentúl.

Hirdetés