Ez is valami: ma is csökkent több mint húszezerrel az oltástagadók tábora

Szó sincs arról, hogy felpörgött volna a kampány, nagyon messze állunk még ettől, de a számok napról napra növekednek. A harmadik oltást már közel 400 ezren kapták meg.

Hirdetés

Azt inkább ne találgassuk, hogy vajon az aktuális járványhelyzet, vagy a zöld igazolvány bevezetése, vagy netán a lottó miatt-e, de tény, hogy az elmúlt napokban fokozatosan növekszik azok száma, akik első alkalommal keresnek fel egy oltásközpontot.

Míg például október 4. és 10. között 169 865-en kértek először vakcinát, egy héttel korábban még csak 137 118-an, s ezt akárhonnan nézzük, 20 százalékos növekedést jelent, amit akár biztatónak is lehet nevezni. Az elmúlt 24 órában például 27 548-an döntöttek úgy, hogy mégis beadatják a vakcinák valamelyikét.

Ez mondjuk még mindig édeskevés, ne feledjük el, hogy a legtöbb uniós országban az átoltottság kétszerese a romániainak, ahol a lakosság alig 28 százaléka élt az immunizálás lehetőségével.

Hirdetés

Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora meg is jegyezte a keddi sajtótájékoztatóján: ha valahol 80 százalékos átoltottságnál járnánk, az elhalálozások száma tízszer kisebb lenne, azaz nem 440, hanem 44.

Tőle tudjuk azt is, hogy máig 386 632 személy már az oltás harmadik adagját is megkapta, többségük a veszélyeztetett kategóriába tartozik. Gheorghiță szerint a keményvonalas oltásellenesek közül legtöbben továbbra is a melléghatásoktól tartanak, de sokan kivárnak, vagy nem jutottak elegendő információhoz, ezért próbálnak továbbra is felvilágosító kampányokat szervezni.

Hirdetés