Ez aztán a szigor: a képviselők és a polgármesterek mégiscsak halmozhatják a fizetést és a nyugdíjat

A hivatalos indokás szerint azért, hogy ne sértsenek alkotmányt.

Hirdetés

Hosszas előkészületek után a kormány előállt annak a törvénynek a tervezetével, amely amellett, hogy lehetővé teszi, hogy aki szeretne, 65 helyett 70 éves koráig dolgozzon, megtiltja, hogy a közalkalmazotti státusban dolgozó személyek – vagyis azok, akik a fizetésüket közpénzből kapják – halmozzák az állami fizetést és a nyugdíjat.

Ez annyit jelent, hogy ha a parlament is elfogadja a törvényt, a korábban nyugdíjba vonult, de azóta valamely állami intézménynél ismét munkába állt érintetteknek a jogszabály hatályba lépését követően 30 napon belül dönteniük kell, hogy a nyugdíjat választják vagy az állami fizetést – a kettő együtt nem megy.

Igaz, nem mindenkinek.

A választott tisztségben levők – parlamenti képviselők, szenátorok, miniszterek, megyei önkormányzati elnökök –, illetve azon, közhivatalt betöltő személyek, akik mandátumának hosszát az alkotmány határozza meg, illetve az akadémia tagjai továbbra is egyszerre élvezhetik a nyugdíjat és a busás állami illetményt.

Hogy miért?

Hirdetés

Raluca Turcan munkaügyi miniszter szerint azért, mert ellenkező esetben a jogszabály alkotmányellenes lenne, és az – egyébként szintén az alkotmányban rögzített időtartamú mandátumra megválasztott tagokból álló – alkotmánybíróság simán elkaszálná.

Hiszen a honatyákat, polgármestereket és a többi érintett kategória tagjait nem meghatározatlan időre alkalmazták, hanem közvetlenül vagy közvetve, de megválasztották őket a tisztségükbe, márpedig egy demokratikus választás útján szerzett mandátum betöltése nem korlátozható.

Megnyugtató, hogy a kormány illetékesei ennyire tisztelik az ország alaptörvényét.

Hirdetés