Megtévesztők az élelmiszerek adalékanyagainak elnevezései, régóta lépni kellett volna

Az uniós előírások többször is változtak, legutóbb 2020-ban, ehhez képest a romániai normákhoz 2011 óta nem nyúltak.

Hirdetés

Az uniós előírások szigorúan kezelik a fogyasztási cikkekben található adalékanyagok – azok a bizonyos E-számok – címkézésének kérdését, pontosan meghatározva, milyen formában kell feltüntetni ezeket az összetevők listájában. Az EU-s élelmiszer-jelölési szabályokon legutóbb 2020-ban változtattak, így éppen itt lenne az ideje felfrissíteni a 2011 óta változatlan romániai törvényi kereteket is.

A román versenytanács figyelmeztetése szerint a szolgáltatókat és a vásárlókat is megtévesztik a címkézésben megfigyelhető különbségek, például az, hogy egyes adalékanyagok és kategóriáik más néven szerepelnek a Romániában forgalomban lévő termékek címkéin, mint ahogy az európai szabályok hivatalos román nyelvű fordításában.

A leggyakrabban használt tíz élelmiszer-adalék (a nátrium-karbonát, a citromsav, az acetilezett dikeményítő-adipát, az ammónium-karbonát, az ecetsav, a kalcium-karbonát, a tejsav, a foszforsav, az aszkorbinsav, valamint a nátrium-benzoát) a romániai eladások 70 százalékát teszi ki. Az egyszerű adalékanyagok többségét importból szerzik be, ugyanis az egyetlen romániai gyártónál csak kalcium-klorid, foszforsav és nátrium-hidroxid szerezhető be.

Az élelmiszer-adalékok szabályozását sürgető tanulmány a versenytanács honlapján érhető el, a lakosság véleményét július elsejéig várják.

Hirdetés