Fotó: Veres Nándor / Székelyhon

Esély a felzárkózásra: az aréna öltözőjében alakítottak ki osztálytermet a tűzkárosult csíksomlyói romák gyerekeinek

A csíksomlyói iskola pedagógusai foglalkoznak velük, akik tisztában vannak azzal, hogy milyen tevékenységek köthetik le a figyelmüket.

Hirdetés

Több mint egy hete laknak a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában a csíksomlyói romatelep lakói, miután mindenük odaveszett egy tűzvészben. Rengetegen segítenek nekik abban, hogy új életet kezdhessenek: azon kívül, hogy biztosítják számukra a napi ellátást, matracokat, takarókat, tartós élelmiszert, gyógyszereket és tanfelszerelést is kaptak, és máris dolgoznak azon, hogy új otthonokat alakítsanak ki számukra.

A kormány egyelőre 300 ezer lej gyorssegélyt küldött az állami tartalékalapból, a Pro Európa Roma Párt parlamenti képviselője, Cătălin Manea csomagokat biztosított a romák számára. Mindemellett nagyon sok önkéntes fáradozik azon, hogy jobbra fordítsák a hajléktalanná vált romák helyzetét a sportcsarnokban, és azon kívül is.

Az Aréna öltözőjében tantermeket alakítottak ki, így hétfőtől megkezdődhetett a gyerekek oktatása. A Székelyhon helyszíni beszámolója szerint két helyiségben zajlanak a tevékenységek, az ebben szerepet vállaló tanítónők tisztában vannak azzal, hogy olyan feladatokra van szükségük, melyek nem leterhelik, hanem felszabadítják őket. Mivel a csíksomlyói iskolában tanítanak, az ottani tapasztalataikra hagyatkoznak, teljesen az alapoktól kezdik a tanítást, hiszen vannak, akik óvodába sem jártak. A csíksomlyói nyomornegyedből egyébként 36 gyermek tanul az iskolában.

A lakótelepen mintegy húsz ház égett le, 261 személy vált hajléktalanná, köztük több a kiskorú, mint a felnőtt. Arról, hogy milyen megoldások körvonalazódnak a felzárkóztatásukra, itt olvashat bővebben.

Hirdetés