Karanténba vonul a kormány, miután PNL-s honatyák is elkapták koronavírust

Online fogják vezetni a kormányt és az országot, jelentette be Ludovic Orban.

Hirdetés

Frissítés: a Digi 24 információi szerint már két honatyánál mutatták ki a fertőzést, egy szenátornál (lásd alább) és egy képviselőnél. Utóbbi személyére még nem derült fény.

Bekövetkezett az elkerülhetetlen: megvan az első honatya, akinél kimutatták a koronavírust. Vergil Chițac, a PNL szenátora február 17-19 között Brüsszelben járt, a NATO által szervezett találkozón. Miután hazatért, önkéntes karanténba vonult, nem érintkezett senkivel, legalábbis az első hírek erről szóltak.

Ha valóban így lett volna, akkor nem vonulna 14 napra házi karanténba a PNL teljes vezetősége, Ludovic Orban menesztett kormányfő és a kormány többi tagja. Mint kiderült, az elmúlt napokban Chițac részt vett a párt politikai döntéshozatalában, ezért a PNL országos állandó tanácsának ülésén részt vevőknek kötelező módon karanténba kell vonulniuk. A kormánytagokra és a PNL összes szenátorára is vonatkozik a döntés.

Chițac csütörtökön még arról írt a Facebookon, hogy csak megfázott, ezért nem vesz részt a Cîțu-kormányról szóló bizalmi szavazáson. Nemtetszését fejezte ki, hogy parlamenti kollégái máris koronavírus-fertőzést emlegetnek, de – mint írta – kérte a teszt elvégzését. Péntek reggelre bizonyosodott be, hogy nem voltak alaptalanok az aggodalmak.

Sajtóértesülések szerint a politikus március 8-án, a nőnap alkalmából több mint 400 muzulmán nővel találkozott, hétfőn pedig a parlamentben is járt.

Ludovic Orban egyébként a kormány egyik protokollvillájába vonul házi karanténba, ahol – állítja – minden lehetősége meglesz, hogy továbbvigye hivatalát. Arra kérte a kormány tagjait, hogy szigeteljék el magukat, és csakis telefonon, elektronikus úton lépjenek kapcsolatba egymással, munkatársaikkal.

Hirdetés

Orban ma egyeztetett volna Klaus Iohannis államfővel a kormány helyzetéről, de erre már nem kerül sor.

A hatóságok közben kivizsgálják, hogy összesen hány személlyel érintkezhetett a szenátor. Függetlenül a tisztségtől, mindenkire ugyanaz az eljárás érvényes: mindenkitől mintát vesznek, amelyen elvégzik a koronavírus-tesztet, és a vizsgálat eredményeit nyilvánosságra hozzák. A járványügyi vizsgálatot az egész parlamentre kiterjesztik, a PNL elnöke azt javasolta a sajtó képviselőinek is, hogy kérjenek tesztelést.

Jelenleg egyébként 81 fertőzöttről tudunk az országban.

Hirdetés