És még nincs vége: vasárnap estétől egy egész Arad megyei várost karanténba vágnak

Megugrott a koronavírus-fertőzések száma.

Hirdetés

Bár az utóbbi hetekben némileg csökkenni vagy legalábbis stagnálni látszik a koronavírus-járvány intenzitása az országban, egyes helyeken nem hogy stagnálna, de egyenesen ismét aggasztó növekedésnek indult a fertőzések száma.

Ilyen például az Arad megyei határváros, Nagylak, ahol most a polgárok ismét megtapasztalhatják, milyen a nappali kijárási korlátozással súlyosbított karantén.

A legforgalmasabb határátkelőként is ismert településen szombatra 4,83-ra nőtt az ezer főre eső fertőzöttek száma az előző 14 napban, és a megyei járványügyi operatív törzs szerint fennáll a veszélye, hogy még tovább nő a járvány intenzitása.

Ezért aztán úgy döntöttek, vasárnap este tíz órától 14 napra karanténba zárják a közel 8000 lakosú várost.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára vasárnap hagyta jóvá a lezárást.

Mint ismert, ez azzal jár, hogy a vendéglátóhelyek teljesen bezárnak, és persze a mozik és színházak sem üzemelhetnek – igaz, ez utóbbi már 3 ezrelék fölötti értéktől hatályban van.

Hirdetés

A boltoknak is korlátozniuk kell a bent tartózkodók számát, és ami a lényeg: az embereknek lehetőség szerint otthonaikban kell maradniuk.

Ha azonban valaki ezt nem teheti meg, akkor saját felelősségre írt nyilatkozatban kell feltüntetnie az úti célját, és ha igazoltatják, fel kell mutatnia a nyilatkozatot.

Ha ezt elmulasztja, bírságra számíthat.

Az otthonokat többek között csak munkába járás, bevásárlás, orvosi ellátás, rövid séta vagy kocogás, mezőgazdasági munka végzése, illetve rászoruló családtag gondozása céljával lehet elhagyni.

Hirdetés