És bejött a számítás: működik az Oltásért miccset akció Bukarestben

Közben Románia járványügyi besorolása is kedvezően alakul.

Hirdetés

Meg kell hagyni, Radu Mihaiu, Bukarest 2. kerületének polgármestere kiválóan ismeri a román néplelket: eddig briliánsan működik a húzása, amellyel a kerület lakóinak oltakozási hajlandóságát próbálja felturbózni.

Mi is beszámoltunk arról, hogy kedden bejelentette: aki beoltatja magát koronavírus ellen a kerület Obor nevű piacán kialakított oltóponton, az kap egy utalványt, amelyet a román vásárok és kerti grillezések elengedhetetlen kellékére, miccsre válthat be.

Az étel olyannyira népszerű a románok körében, hogy sokan egyfajta nemzeti ételnek tekintik – noha a szerbeknél és a horvátoknál is ipari mennyiségben sütik és fogyasztják csevapcsicsa néven –, és most ismét beigazolódott, hogy ez nem alaptalan.

Pénteken,

az Oltásért miccset akció kezdete előtt néhány órával már jókora sor alakult ki a piaci oltópont előtt,

ahol egyébként a Pfizer és a Johnson & Johnson vakcináját vehetik fel.

A beszámolók szerint pedig kilenc órakor, egy órával az oltópont nyitását követően már több tucatnyian oltatták be magukat, hogy megkaphassák az utalványt, amiért három miccs, két zsömle és egy palack mentes víz jár. (Na meg a mustár, mivel Romániában a szerbekkel és horvátokkal ellentétben nem hagyma, hanem ez dukál mellé).

Persze a polgármester biztosra ment, hiszen már évek óta közismert, hogy például a december elsejei nemzeti ünnepre is rendszerint csak azért gyűlik össze viszonylag nagyobb tömeg,

mert olyankor ingyen szétosztanak egy-kétezer adagnyi csülkös babot/töltött káposztát.

Ennek nyomán lehet, hogy nem ártana a többi romániai illetékesnek is elgondolkodnia: néhány miccsel, flekkennel vagy akár tetszés szerint beváltható ételutalvánnyal ugyanis vélhetően sokkal hatékonyabban reklámozhatnák az oltásokat, mint azzal a mucsai, földhözragadt indokkal, miszerint azzal az oltakozók a saját és a közösségük tagjainak életét is megóvják.

Sőt mindezek alapján talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy ha eleve így kezdik, már lehet, hogy Románia boldog, grillezőszénfüst- és sült sertés-, birka- és marhazsírillattal áthatott kajakómában messze élen járna az EU-ban a beoltottak számát tekintve.

Hirdetés

Persze az adatokban a miccsvakcinázás eredményei még nem mutatkoznak meg, de azt is érdemes megemlíteni, hogy mindeközben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a járvány kezdete óta először zöld zónába sorolta Romániát az európai járványügyi térképen.

A besorolás az alapján történik, hogy mekkora a 100 000 főre eső fertőzöttek száma az előző 14 napban, illetve hogy mekkora a koronavírus-tesztek pozitivitási rátája.

A zöld zónába azon régiók kerülnek, ahol az előző 14 napban 25-nél kevesebb a 100 000 főre eső fertőzöttek száma, a tesztek pozitivitási rátája pedig kisebb, mint 4 százalék.

Legutóbbi, június 10-i jelentésében az ECDC egyébként 12 másik országgal együtt

azon kategóriába sorolta Romániát, amelyekben kevéssé aggasztó a járványhelyzet.

Mindez érdekes, hiszen Magyarország, ahol a romániai kétszerese a lakosság átoltottsága, sárga színnel szerepel a térképen.

Egyébként az ECDC a pénteken rajtoló labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán arra figyelmeztet mindenkit: a jó járványügyi adatokat elfújhatja az óvatlanság, ezért arra kéri a rendező országokat, hogy a stadionokba csak oltottakat, negatív teszttel rendelkezőket, vagy a betegségen átesetteket engedjenek be.

Hirdetés