És beindult az idei év biznisze: az utazás mellé hamis koronavírus-tesztet is biztosított egy utazási iroda

Minek kínlódni az időigényes, kellemetlen és költséges teszteléssel?

Hirdetés

Tulajdonképpen csak idő kérdése volt, mikor látják meg egyes élelmes vállalkozók a jó bizniszt abban, hogy az ügyfelek kényelme érdekében átverjék a koronavírus terjedésének megakadályozására szolgáló rendszert, és előálljanak a hamis negatív tesztek forgalmazásával.

Az egyik olyan ágazat, amely a leginkább érintette ebben a témakörben, az idegenforgalom, hiszen számos, a turizmusból élő ország jelezte már: csakis negatív koronavírus-teszttel engedi be a külföldi turistákat.

Márpedig sokan vannak, akiket határozottan nem izgat, hogy világjárvány van, és semmiképpen sem szeretnék kihagyni a gurdakai vagy sarm es-sejki nyaralást, hiszen ez lassan már státusszimbólum, és egyébként is, milyen jó kis Facebook-posztokat lehet majd nyomni a kéklő tenger partján, pálmafák tövében elkövetett koktélozásokról.

Ezt használta ki egy bukaresti utazási iroda, amely a hatóságok szerint az ügyfeleknek kínált csomagok közé fölvett egy új szolgáltatást is: a negatív koronavírus-tesztet.

Amelynek nagy előnye, hogy a tisztelt ügyfélnek semmit sem kell tennie az érdekében: nem kell elmennie egy egészségügyi intézménybe, nem kell kivárnia a sorát, amíg tesztelik, és arra sem kell körömrágva várakoznia, hogy vajon a turistaidényben az utazni vágyók által megrohamozott laboratórium időre le tudja-e szállítani a teszt eredményét.

Elég, ha kifizeti a díjat az utazási irodának, amely mellékeli a negatív teszteredményt.

Igaz, hogy hamisat, de hát az ilyen apróságokon nem érdemes fennakadni, ha az embernek cserében sikerült kibekkelnie a valódi teszttel járó macerás ügyintézést.

Nos, a bukaresti rendőrség mégis fennakadt az ügyön.

Hirdetés

És ha már a tudomására jutott, gyorsan rajta is ütött az irodán, és házkutatást tartott.

Mint kiderült, az iroda eddig legalább 11 ügyfél számára állított ki hamis orvosi igazolást arról, hogy nem koronavírus-fertőzött.

Az igazolásokon egy tulceai klinika neve szerepelt, ám annak illetékesei jelezték: semmi közük az utazási irodához, pláne a tesztekhez.

Így aztán a rendőrség okirat-hamisítás és a járvány leküzdésének meghiúsítása miatt eljárást indított az utazási iroda 33 éves tulajdonosa ellen.

Így aztán vélhetően elejét veszik annak, hogy a következő körben esetleg hamis oltási igazolásokat is kínáljon.

Hirdetés