És az megvan, hogy már el is kezdődött az elnökválasztás?

Már sokan leadták a voksukat.

Hirdetés

Bár az országban csak vasárnap reggel hét órakor nyílnak meg a szavazókörök, így addig kell összeszorított foggal várnia annak, akit majd szétfeszít a vágy, hogy a jelöltek valamelyikére szavazhasson, román állampolgárok ezrei pénteken már le is szavaztak.

Hogy ez hogy lehet?

Nos, a külföldi szavazókörökről van szó, amelyekben – okulva az elmúlt évek botrányaiból, amikor a választás napján egyes szavazóhelyiségek előtt több száz méteres sorok alakultak ki, és sokan nem is tudtak leszavazni, hiába álltak órákig sorba – három napra növelték a választás időtartamát.

Így a külföldi szavazókörökben már péntek déltől lehet voksolni. Az urnákat este kilenckor lezárják, de szombaton reggel héttől este kilencig ismét várják a szavazni akarókat, mint ahogy aztán a romániai választás napján, vasárnap is, ugyanezen időpontban.

Sőt amennyiben még sorban állók vannak a szavazókörben vagy az épület előtt, 23 óra 59 percig meghosszabbítható a szavazás időpontja.

Hirdetés

Az első szavazatokat Új-Zélandon adták le, és a Központi Választási Bizottság (BEC) szerint délután egy óráig összesen 2756 személy adta le szavazatát a külföldi pótlistákon. 25 189-en levélben szavaztak.

A külföldön élő románok szavazatait amúgy rendszerint a jobbközép pártok kapják.

A kérdés az, hogy a meghosszabbított szavazással sikerül-e mindenkinek leadnia a voksát, vagy vasárnap este újabb botrányok lesznek.

Hirdetés