Illusztráció: Pixabay

És akkor egy szép júniusi hétfőn megérkezett a majomhimlő Romániába

Egy bukaresti férfi az első hivatalos páciens.

Hirdetés

Hétfőn azonosították az első romániai majomhimlő-esetet Romániában. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint laborvizsgálatok mutatták ki, hogy a 26 éves bukaresti férfi a majomhimlőt okozó vírussal fertőzött.

A férfi négy nappal ezelőtt lett beteg, a hétfőre virradó éjszaka jelentkezett a kórházban. A minisztérium szerint az állapota jó, tüneti kezelést kap és elszigetelték.

A fertőzött férfi élettársa az utóbbi időben több olyan európai országban is járt, ahol korábban felütötte a fejét a majomhimlő.

Az afrikai eredetű vírus egyébként messze nem annyira fertőző, mint a SARS-Cov-2. Az egészségügyi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a megfertőződéshez közeli kontaktus kell egy olyan személlyel, akinek a szervezetében jelen van a vírus.

A majomhimlő tünetei lehetnek gyengék és erősek is, az egyik legfontosabb tünet a kiütés. Ezért ha valaki szokatlan, hólyagos kiütéseket észlel a testén, forduljon orvoshoz, hogy felkutathassák a kontaktjait.

Hirdetés

A majomhimlő halálozási aránya viszonylag alacsony, 3-6 százalékos, a fertőzőképessége pedig nem vészesen nagy: egy fertőzött 0,32 másik embernek adhatja át a vírust, vagyis nem jelent súlyos problémát.

A fertőzés megakadályozása érdekében a koronavírushoz hasonlóan a gyakori, szappanos kézmosást és az alkoholos fertőtlenítő használatát javasolják.

 

Hirdetés