És ahhoz mit szólna, ha még fizetett szabadnappal is jutalmaznák, ha gyakorolja állampolgári jogait, és szavaz?

Már kezdeményezték is.

Hirdetés

Közismert tény, hogy Romániában az utóbbi években meglehetősen lanyha érdeklődés övezte a parlamenti választásokat – és a többi voksolás sem hozta igazán lázba a polgárokat –, ami egyrészt nem túl hízelgő bizonyítványt állít ki a politikai osztályról.

Másrészt viszont egyesek szerint bizonyos mértékig kétségessé teszi a megválasztott parlament és kormány legitimitását, bár az is igaz, hogy a nem szavazás is sommás véleménynyilvánítást jelenthet.

Parlamenti képviselők egy csoportja most úgy döntött, megpróbálja felpörgetni a szavazókedvet. Persze nem úgy, hogy az éj leple alatt osztogatott liszt- vagy cukorszállítmányokkal próbálná urnákhoz vinni a lekenyerezett szavazóit, hanem törvényes eszközökkel.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói a héten olyan törvénytervezetet nyújtottak be a szenátusban, amely minden munkavállalót fizetett szabadnappal jutalmazna, ha részt vesz a választásokon.

Ez nem csupán a parlamenti voksolásra vonatkozik, hanem az összes többire,

tehát az önkormányzati, az államfő- és az EP-választásra, illetve a népszavazásokra is.

Az indoklásban emlékeztetnek a korábbi választásokon mért gyatra részvételre, és azt vetítik előre, hogy ezzel némileg sikerülhet feldobni a szavazókedvet.

Az érintettek száma közel 5,6 millió, vagyis az összes aktív munkavállaló.

Hirdetés

A kezdeményezők szerint ez még pénzébe sem kerülne az államnak,

hiszen a fizetett szabadnapot a munkáltatóknak kellene állniuk

– ehhez azért lehet, hogy a munkáltatóknak is lenne néhány szava.

Az ötlet minden esetre nem rossz, és lehet, hogy ha bevezetnék, valóban sikerülne legalább néhány százalékkal feltornászni a választási részvételt.

Ahhoz azonban, hogy valóban egy fizetett szabadnappal többet kapjunk, ha elmegyünk szavazni, még a parlament mindkét házának meg kell szavaznia a tervezetet, és az államfőnek is ki kell hirdetnie.

Hirdetés